Selectați pagina

Sfântul Ioan Valahul a devenit mucenic pentru că n-a vrut să cadă în păcat cu un sodomit!

Sfântul Ioan Valahul a devenit mucenic pentru că n-a vrut să cadă în păcat cu un sodomit!

SFÂNTUL MUCENIC IOAN VALAHUL , MĂRTURISITOR AL ORTODOXIEI ŞI AL CURĂŢIEI

(+ 1662)

Sf._ioan_ValahulAcest binecuvantat vlastar al tarii noastre s-a nascut intr-o familie de tarani evlaviosi din Oltenia, pe timpul domniei lui Matei Basarab. Crescut de mic in dreapta credinta, iubea mult pe Dumnezeu, biserica, rugaciunea si ascultarea de parinti.

Pe cand avea doar 15 ani, fericitul tanar Ioan a fost ales si intarit de harul Duhului Sfant sa fie mucenic al lui Hristos intr-un chip ca acesta.

In toamna anului 1659, navalind o ceata de turci pe Valea Oltului dinspre Ardeal, au facut mari jafuri prin sate in drum spre Dunare si au luat in robie multi tineri nevinovati. Printre cei robiti a fost si fericitul Ioan. Trecand Dunarea, turcii si-au impartit robii, luand fiecare dupa voie si placere pe cine voia. Asa a ajuns nevinovatul Ioan in stapanirea unui ostas turc rau si desfranat. Pe langa drumul greu, pe langa foame si osteneala, sarmanii crestini luati in robie trebuiau sa sufere si sete si batai si umilinte de tot felul, iar la urma sa fie siliti spre necuratele pofte ale desfranarii de catre stapanii lor pagani si tirani.

Vazandu-se intr-o zi silit spre necurata patima de catre un turc, fericitul Ioan l-a refuzat cu scarba, marturisind ca este crestin si uraste necuratele patimi paganesti. Atunci, maniindu-se, tiranul voia sa-l sileasca, dar tanarul crestin, intarit de ravna credintei in Hristos, l-a lovit pe tiran, care indata a murit. Ceilalti ostasi l-au legat in lanturi si asa, dupa cateva luni de chinuri si de mers pe jos, turcii au ajuns la Constantinopol, iar fericitul si neintinatul Ioan a fost dat ostatic femeii turcului ucis de el pe cale, drept pedeapsa, ca sa-i fie sluga pana la moarte. Acea femeie, ranindu-se de frumusetea lui Ioan, il tragea spre necurata desfranare si spre legea mahomedana, silindu-l sa se lepede de credinta cea dreapta in Hristos.

Atunci fericitul Ioan, rugandu-se mult lui Dumnezeu si Maicii Domnului sa-l intareasca in marturisirea dreptei credinte si sa-l izbaveasca de ispita desfranarii, a spus cu indrazneala: “Cred in adevaratul Dumnezeu, Care S-a rastignit pe cruce pentru noi, si doresc cu bucurie sa-mi dau viata pentru Hristos, decat sa ma turcesc si sa ma insotesc cu tine!”

Astfel, marturisitorul Ioan a fost aruncat in temnita si apoi zdrobit cu cumplite chinuri. Ramanand neschimbat si tare ca un diamant, a fost condamnat la moarte prin spanzurare, si asa si-a dat sfantul sau suflet in bratele lui Hristos, la 12/25 mai 1662, iar trupul sau a fost aruncat la loc necurat.

Sfinte Mucenice Ioan, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

2 Comentarii

 1. Mihail

  Inainte vreme oamenii fugeau de sodomie mai ceva ca de ciuma, dar acum organele de stat stau in apararea uriciunii pustiirii! Anatema sa fiti voi toti partasi ai faradelegii acesteia!

  Iata cum Sf. Ioan Valahul, un tinar intelept a ajuns in rai, iar voi politicienilor si tradatorilor de neam veti fi acolo unde au ajuns cei din Sodoma si Gomora, pe care-i aparati, de dragul celor 30 de aginti ai lor…

  Răspuns
  • marele Păcătos

   ca atare, nu avem conducere în fruntea Ţării pentru păcatele noastre, Dumnezeu permite să se petreacă toate după vrednicia noastră, ba chiar Milostivirea Sa este fără margini, pentru că demult trebuia să fim arşi cu foc cel puţin.

   Citiţi acatistul Sfântului Noului Mucenic Ioan Valahul!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *