Selectați pagina

Sfântul Ierarh Sofronie, episcop de Irkutsk în Rusia, cel care a adus la credinţa mulţi idolatri din Siberia

Sfântul Ierarh Sofronie, episcop de Irkutsk în Rusia, cel care a adus la credinţa mulţi idolatri din Siberia

Episcopul Sofronie (în lume – Kristalevsky Stefan Nazarevich, 25 decembrie 1703 – 30 martie 1771, Irkutsk) – Episcopul Bisericii Ortodoxe Ruse, din 1753 Episcop de Irkutsk și Nerchinsk. Sfânta Biserica Ortodoxă Rusă cinstește acest sfânt (conform calendarului iulian) pe 30 martie/12 aprilie, 10/23 Iunie, (Catedrala Sfinților Siberiei), precum și la 30/13 iulie iunie.

sf ierarh sofronie episcop de irkutsk

Sfântul Ierarh Sofronie, episcop de Irkutsk în Rusia, cel care a adus la credinţa mulţi idolatri din Siberia

S-a născut în provincia Poltava. A studiat la seminarul de Pereiaslav. După absolvire, în 1727, el a devenit novice în Mănăstirea Krasnogorsky Pokrovsky. La 23 aprilie 1730 a fost tuns în monahism sub numele de Sofronie, în cinstea Sfântului Sofronie.

În 1732 a fost hirotonit diacon în Catedrala Sf. Sofia din Kiev, iar apoi – preot. Timp de doi ani a fost trezorier al mănăstirii Pokrovsky, apoi prin ordinul episcopului de Pereiaslav, Arseny (Berlova) a fost transferat ca iconom în slujba episcopului. În 1735 a fost trimis la Sankt Petersburg pentru anumite treburi eparhiale, acolo petrecând doi ani și fiind parte a Sinodului. În 1742, 29 de călugări s-au adunat din toate colturile imperiului pentru a reface Manastirea Sophronia, a fratelui lui Alexandru Nevski.

A fost apoi transferat la Sankt Petersburg și a fost făcut trezorier, iar din 1746 – rector al mănăstirii. În această slujbă, el a petrecut șapte ani. Asistent Sophronia a fost compatriotul său reverendul Sines (Ivanov), care a invitat la Sankt Petersburg și organizator numit Novo-Serghie Hermitage, atribuită Lavra. După moartea episcopului Inochentie din Irkutsk Irkutsk mare eparhie a fost de 5 ani, fără un episcop.

Decretul de împărăteasa Elisabeta a 23 februarie 1753 Sinod a fost propus pentru a construi Sophronia episcop hirotonit și a stabilit pe departamentul de Irkutsk. 18 aprilie a aceluiași an Sofronie în Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Kremlin a fost hirotonit episcop de Irkutsk și Nerchinsk. După hirotonirea Sofronii a mers mai întâi la Kiev, pentru a se ruga la altare de la Kiev-Pechersk, și apoi a mers la dioceza sa. 20 martie 1754, a ajuns în Irkutsk să ia lucrurile de management Sofronii vizitat eparhie, a vizitat Nerchinsk Kirensk, Yakutsk.

În viitor, acestea au fost în mod repetat făcut călătorii misionare. Sa distins ca un constructor de temple, fondatorul seminarului, unde a predat. Prietenul său Sineseya a luat cu el în Siberia, în 1754 la numit stareț al Mănăstirii Înălțarea Irkutsk, și mai târziu la ridicat la rangul de Arhimandrit și a făcut un membru al consistoriului în care Cines sa arătat ca un asistent în treburile administrației eparhiale Sophronia.

Senzație debutul limită de vârstă și sănătate deteriorarea, Sofronie a cerut Sinodului să-l demită să se pensioneze, dar căutarea unui înlocuitor a fost amânată și Sf Sofronie a murit în Irkutsk, 30 martie 1771, în a doua zi de Paști.

Îngroparea Sophronia a fost comisă nu o dată – 6 luni și 10 zile de la corpul său a fost în capela de Boboteaza în Catedrala Irkutsk Kazan. 08 octombrie 1771 a avut loc înmormântare sale. În tot acest timp, organismul nu au prezentat semne de degradare, care a fost la începutul Sophronia venerație ca un sfânt, și mai târziu se adaugă la aceasta si la rapoartele de minuni de rugăciunile lui. În 1874, rămășițele Sophronia au fost inspectate și dovedit a fi neputrezit.

În 1918, Consiliul Local al Bisericii Ortodoxe Ruse canonizat sfinți în Sophronia. Surse Serghei Sokolov () viețile sfinților Siberiei.- Novosibirsk, 2007 – S. 111-122.- ISBN 5-88013-010-X Sofronie (Kristalevsky). Sofronie Kristalevsky. Biografija.

Chemat în slujbă apostolică în regiunea Irkutsk, Sfântul Sofronie și-a dat seama că, pe lângă luminarea creștinilor credincioşi, va trebui să aducă credinţă şi pe idolatri, care în Siberia erau foarte mulți.

Sursa: http://ru.wikipedia/wiki/Софроний_(Кристалевский)

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.