Selectați pagina

Sfânta Tamara, împărăteasa Georgiei

Sfânta Tamara, împărăteasa Georgiei

Sfânta Tamara s-a născut în anul 1166 ca fiică a regelui George al III-lea şi a reginei Burdukhan a Georgiei. După decesul regelui, Tamara a fost încoronată ca regină la vârsta de 18 ani.

Sfânta Tamara a urcat pe tronul Georgiei în anul 1184. La doar 28 de ani ea a arătat o aptitudine excepţională pentru domnie şi a guvernat cu dreptate, învăţând poporul calea Evangheliei lui Hristos. Georgia a fost în apogeu în timpul domniei sale.

La ascensiunea sa pe tron, ea a convocat un sinod care a restaurat viaţa eclesială şi a stabilit o legătură solidă între Biserică şi stat. Urmând politica strămoşilor ei, Regina Tamara a luptat cu turcii selciucizi pentru apărarea pământului Georgian şi a obţinut două victorii măreţe: la Sciamkori (1195) şi la Basiani (1203). A extins frontierele Georgiei până la Marea Caspică şi a favorizat crearea Imperiului grec ortodox de Trapezunt după căderea Constantinopolului sub latini în 1204.

– Trebuie să vă căsătoriţi, Maiestate, pentru a asigura continuarea dinastiei!, îi spuneau, în repetate rânduri, dregătorii de la curte.

Dar căsătoria cu Iurii, fiul prinţului Andrei Bogoliubsky of Vladimir-Suzdal, nu i-a adus fericire, căci noul rege avea un caracter nestatornic şi era lipsit de credinţă. În cele din urmă, Iurii a fost alungat la Constantinopol.

În anul 1195, când regatul Georgiei a fost invadat de armata turcă, regina Tamara s-a rugat neîncetat pe unul dintre dealurile Mănăstirii Metekhi, până ce a aflat că armata ortodoxă georgiană a învins armata musulmană. În decurs de câţiva ani, armata georgiană a ajuns să fie cunoscută drept protectoarea transcaucazilor datorită credinţei Tamarei şi a poporului ortodox.

Mulţi ani mai târziu, unul dintre sultanii Curţii Otomane i-a trimis reginei Tamara propunerea de a se converti la islam. Regina Georgiei a refuzat, spunând:

– Propunerea domniei tale, sultane, ia în considerare doar bogăţia şi imensitatea armatei otomane, dar nu şi judecata divină. Eu cred nu în armata georgiană, ci în mâna dreaptă a Atotputernicului Dumnezeu şi în ajutorul infinit al Sfintei Cruci, pe care tu nu o recunoşti. Doar dorinţa lui Dumnezeu se va îndeplini şi nicidecum dorinţa ta personală, sultane, şi numai judecata lui Dumnezeu, şi nicidecum judecata ta va domni!În perioada imediat următoare, armata georgiană i-a învins pe turci la Basini, fapt important pentru întreaga lume creştină

Odată, extenuată de intensele rugăciuni şi de lucrul de mână, Tamara a aţipit şi a avut o viziune. A văzut un tron aurit împodoit de bijuterii, iar când s-a apropiat de el, un bătrân a oprit-o.

– Cine este îndreptăţit să primească acest glorios tron?, l-a întrebat Tamara pe bătrân.- Acest tron este pentru Domnia ta, regină a Georgiei, care vei coase doisprezece veşminte preoţeşti.După ce s-a trezit din vis, Tamara a înţeles imediat semnificaţia visului şi a cusut cu mâinile ei veşmintele pentru doisprezece preoţi.

Altă dată, în timp ce se pregătea să ia parte la Liturghie, şi-a ataşat la cureaua din jurul mijlocului rubine strălucitoare. În timp ce se îmbrăca, unul dintre slujitori a venit la ea şi i-a spus:

– Stăpână, un cerşetor stă la porţile mănăstirii şi aşteaptă pomană.

– Îi voi da imediat ce voi termina cu veşmintele, a spus regina.După ce s-a îmbrăcat, a mers afară, la porţile mănăstirii, dar nu a mai găsit pe nimeni acolo. Foarte supărată, şi-a dat seama că numai acea curea cu rubine a ispitit-o. Şi-a dat-o jos imediat şi a dăruit pietrele preţioase mănăstirii din Gelati.

Cu multă generozitate, regina Tamara a înzestrat mănăstiri nu numai din Georgia, dar şi din Palestina, Cipru, Grecia, Muntele Athos, Bulgaria, Macedonia, România, Constantinopol. Au fost construite şi multe mănăstiri în Georgia. Regina Tamara a abolit condamnarea la moarte şi toate formele de tortură corporală.

Viaţa ascetică dusă de regină: posturi, rugăciuni îndelungate, metanii, un pat de piatră pe care dormea câteva ore pe noapte a dus la şubrezirea sănătăţii. Mult timp, regina Tamara a refuzat să vorbească despre starea sănătăţii ei. În cele din urmă, din cauza durerilor, a acceptat ajutorul doctorilor, dar aceştia nu i-au putut da un diagnostic exact.

Locul unde a fost înmormântată regina Tamara rămâne până astăzi un mister. Există păreri care spun că mormântul ei este în oraşul Gelati din Georgia, alţii spun că moaştele sale se află în Mănăstirea „Sfânta Cruce“ din Ierusalim.Sfânta Tamara este pomenită în calendarul ortodox pe data de 1 mai şi în Duminica Mironosiţelor. Ea este şi protectoarea poeţilor şi a scriitorilor.

Aici s-a rugat, desculta,  Regina Tamara la Icoana Maicii Domnului de la Vardzia, in anul 1203, in timpul luptei dintre numeroasa si aparent invicibila armata a Imperiului Otoman si armata sa georgiana. Si imposibilul s-a produs: turcii au fost infranti, Georgia ortodoxa a devenit, pentru Europa, o pavaza a Transcaucazului in fata pericolului islamic ! Epoca Reginei Tamara reprezinta epoca de aur a Georgiei!

Spre sfarsitul vietii sale, Sfanta Regina Tamara s-a retras la Manastirea Vardzia, unde avea o chilie care comunica cu biserica printr-o ferestruica. Postea aspru, dormea pe pat de stanca, canta rugaciuni desculta… Singurul ei portret pastrat pana astazi este cel din Biserica rupestra a Adormirii Maicii Domnului, din Manastirea Vardzia. Nu se stie unde este inmormantata sfanta regina, dar este posibil sa fie chiar aici, veghind peste secole manastirea dintre pamant si cer…

Surse: www.ziarullumina.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.