Selectați pagina

Sf. Siluan Athonitul: La necredinta se ajunge din mandrie

Sf. Siluan Athonitul: La necredinta se ajunge din mandrie

sf-siluan-athonitulUnii oameni zic ca nu este Dumnezeu. Ei vorbesc asa pentru ca in inima lor locuieste duhul mandriei, amagindu-i cu minciuni impotriva Adevarului si impotriva Bisericii noastre Ortodoxe, careia i s-a dat prin Duhul Sfant sa invete tainele lui Dumnezeu.

Ei sunt inteligenti si se cred destepti, dar, in realitate, nu inteleg nici macar faptul ca aceste ganduri nu sunt ale lor, ci vin de la vrasmasul. Oricine le primeste in inima lui se identifica cu duhul cel rau si se face asemenea lui. Faca Dumnezeu ca nimeni sa nu moara in aceasta stare.

Eu cred ca daca Dumnezeu n-ar exista , nu s-ar mai pomeni despre El pe pamant; dar oamenii vor sa traiasca dupa voia lor si de aceea zic ca Dumnezeu nu exista, si prin aceasta demonstreaza ca El exista.
Necredinciosului ii dau acest sfat: sa zica: ”Doamne, daca existi, lumineaza-ma si-Ti voi sluji din toata inima si din tot sufletul! ”Si, pentru acest gand smerit si dispozitie de a sluji lui Dumnezeu, Domnul il va lumina negresit.
Domnul iubeste pe toti oamenii, dar inca si mai mult il iubeste pe cel care Il cauta.

”Pe cel care Ma cauta ii iubesc, zice Domnul, si cei ce Ma cauta vor afla har”(Pr. 8, 17). Putina cunoastere avem noi toti si Duhul Sfant misca fiecare suflet sa-L caute pe Dumnezeu.

La necredinta se ajunge din mandrie. Omul mandru vrea sa cunoasca toate prin mintea si prin stiinta lui, dar nu-i este dat sa cunoasca pe Dumnezeu, pentru ca Domnul nu se descopera decat sufletelor smerite.

Ia aminte la doua ganduri si teme-te de ele. Unul iti spune:”Esti un sfant!”, altul:”Nu te vei mantui!”Aceste ganduri vin de la vrasmasul si nu este nici un adevar in ele. Dar tu cugeta:”Sunt un mare pacatos, dar Domnul este milostiv, iubeste pe oameni si-mi va ierta pacatele mele.” Crede aceasta si va fi asa: Domnul te va ierta. Dar nu-ti pune nadejdea in ostenelile nevointelor tale, chiar daca ai face mari lucruri din acestea. Un nevoitor mi-a zis: ”Ma voi mantui cu siguranta, caci in fiecare zi am facut atatea metanii.” Dar cand a venit moartea si-a rupt de pe el camasa pe care o purta.

Domnul ne iubeste mai mult decat ne putem iubi noi insine. Dar cand sufletul e stramtorat, el crede ca Dumnezeu l-a uitat si ca nu mai vrea macar sa Se uite la el si atunci sufera si se mistuieste de durere. Dar nu este asa, fratilor! Domnul ne iubeste fara sfarsit si ne face dar harul Duhului Sfant si ne mangaie. Dar omului pacatos Domnul ii pare neinduplecat, pentru ca nu este har in sufletul lui.

Domnul nu vrea ca sufletul sa fie abatut si in nesiguranta in ce priveste mantuirea lui. Domnul ne iubeste pe noi care suntem pacatosi si ne cheama la El: ”Veniti la Mine, toti cei osteniti si impovarati, si Eu va voi odihni pe voi!” si inca ne spune: ”Ma sui la Tatal Meu si Tatal vostru, la Dumnezeul Meu si Dumnezeul vostru.” Aceste cuvinte sunt pline de milostivire, pline de iubire si de bucurie.

Crede cu tarie si fii sigur ca suferim cata vreme nu am ajuns inca smeriti. Dar indata ce ne smerim, suferintele noastre iau sfarsit, caci, pentru smerenia lui, Duhul lui Dumnezeu da marturie sufletului ca el este mantuit.

Lucrul cel mai bun este sa te predai voii lui Dumnezeu si sa induri intristarile cu nadejde.Iar Domnul, vazand intristarea noastra, nu ne va da niciodata peste puterile noastre. Daca intristarile ne par mari, aceasta inseamna ca nu ne-am predat inca voii lui Dumnezeu. Dar cel nemultumit de soarta lui, care murmura pentru boala lui sau sau pentru cel care l-a suparat, acela e bine sa stie ca in el se afla un duh se mandrie care a luat de la el multumirea fata de Dumnezeu.

Toti oamenii pe pamant indura inevitabil intristari si, desi intristarile pe care le trimite Dumnezeu nu sunt mari, pentru oameni ele par de neandurat si ii intristeaza, si aceasta pentru ca nu vor sa-si smeresca sufletul, nici sa se predea voii lui Dumnezeu. Pe pamant nimeni nu poate scapa de intristari, dar cel ce s-a predat voii lui Dumnezeu le indura cu usurinta. El vede intristarile, dar nadajduieste in Domnul si intristarile trec.

Daca te loveste orice fel de nenorocire, gandeste-te: ”Domnul vede inima mea si, daca Ii e pe plac, totul va merge bine atat pentru mine cat si pentru ceilalti”, si astfel sufletul va avea intotdeauna pace. Dar, daca omul incepe sa murmure: ”Aceasta n-ar trebui sa fie asa…, aceasta nu e bine”, nu va avea niciodata pace in suflet, chiar daca ar posti si s-ar ruga mult.

Sf. Siluan Athonitul

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

4 Comentarii

 1. maria

  Ma bucur ca stii asta,dar ma si intristez ca nu vezi ca e vorba de tine,si la marturisesti altora,fara sa vezi,ca tie iti spui.
  Un om carte indeamna lumea la sf Impartasanie in aceste vremuri plina de atatea destrabalari,si un om care spune ca “cu trei zile de pocainta te poti impartasi…mai aduce si argument un Sfant Parinte,ca sa ai acoperire…asta e limpede ca habar nu ai de invataturile Sfintilor,si mai si terfelesti numele acelui Sfant.
  Care Sfant Parinte te-ar fi impartasit cu 3 zile de pocainta?ASTA AR INSEMNA CA NU MAI E SFANT….SFINTII AU RESPECTAT CU SFINTENIE CELE 7 SINOADE CARE NU TE IMPARTASEAU PE MULTI ANI DACA AVEAI PACATE GRELE.Si tu vii si amagesti lumea cu asa baliverne dupa capul tau?fara sa stii ce osanda te asteapta ca amagesti lumea.Vei raspunde amarnic inaintea lui Dumnezeu pentru toate aceste minciuni dracesti,si pentru fiecare suflet in parte care a dat crezare minciunilor tale.
  LA NICI UN SFANT PARINTE NU AM AUZIT”CU 3 ZILE DE POCAINTA SA TE IMPARTASESTI”.
  ASTA SE VEDE CLAR NECREDINTA TA….DE LA MANDRIE

  Răspuns
  • Altul

   Si aici cu aceeasi placa maria? Daca nu cunosti in profunzime invatatura Bisericiii nu ai cum sa intelegi de ce si canoanele sunt adevarate, dar si ce a zis Sfantul Neofit. Asta e datorita gandirii papistasesti (juridice) pe care o ai si ti-am aratat asta si in partea cealalta. Tu nu poti sa vezi dincolo de litera si sa intelegi cum poti complementare invataturile despre pocainta intr-o perioada mai scurta cu canoanele. La tine e necredinta din mandrie! Si dupa ce ca esti analfabeta in ale teologiei, mai ai si tupeul sa spui de Sfantul Neofit ca nu stia ce zice! Rusine hulitoareo de Sfinti Parinti ce esti! Rusine hulitoare a predaniilor Bisericii ce esti!

   Ca tu crezi ca daca respecti litera canoanelor esti in adevar! Ce inselare! Esti o inselata!

  • maria

   R:dincolo se va vedea…Atata stii numai sa etichetezi…

   mai ai si tupeul sa spui de Sfantul Neofit ca nu stia ce zice! Rusine hulitoareo de Sfinti Parinti ce esti! Rusine hulitoare a predaniilor Bisericii ce esti!

   Tie ti le spui!! ….tie care tu ai scos textul din context a Sfantului,si l-ai interpretat dupa cum ti-a venit bine….dovada ca nici nu ai avut cum sa-mi dai sursa si textul autentic de la Sfant.tu esti hulitorul
   Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel
   Capitolul 2
   1. Pentru aceea, oricine ai fi, o, omule, care judeci, eşti fără cuvânt de răspuns, căci, în ceea ce judeci pe altul, pe tine însuţi te osândeşti, căci acelaşi lucruri faci şi tu care judeci.

   Repet…nu poate un Sfant sa nege cele 7 Sinoade,care au dat Sfintele Canoane,si venind cu solutia de la el cu “3 zile de pocainta sa te poti impartasi!!”….nici un sfant nu a afirmat asta!!….Si cu asta am incheiat orce discurs cu tine,ca pierd timpul in zadar
   Domnul sa te lumineze

  • Altul

   “Tie ti le spui!! ….tie care tu ai scos textul din context a Sfantului,si l-ai interpretat dupa cum ti-a venit bine….dovada ca nici nu ai avut cum sa-mi dai sursa si textul autentic de la Sfant.tu esti hulitorul”

   Pentru ca esti atat de batuta in cap ca nu ai putut sa vezi poza de la articolul respectiv (care indica atat Sfantul, cat si cartea), am eu vreo vina?

   “Repet…nu poate un Sfant sa nege cele 7 Sinoade,care au dat Sfintele Canoane,si venind cu solutia de la el cu “3 zile de pocainta sa te poti impartasi!!”….nici un sfant nu a afirmat asta!!….Si cu asta am incheiat orce discurs cu tine,ca pierd timpul in zadar”

   Pentru ca nu stii invatatura de credinta ortodoxa si nici nu stii sa interpretezi teologic canoanele, d-aia nu poti sa pricepi de ce si Sfantul Neofit are dreptate cu cele 3 zile, fara sa anuleze in vreun fel valabilitatea canoanelor.

   Dar repet…esti repetenta la capitolul ortodoxie, si ce e mai grav, faci si pe stiutoarea si iti dai si cu parerea pe teme teologice. Tinand cont de astea, amenintarile tale cu iadul sa ti le zici in oglinda, ca o hulitoare ce esti.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *