Selectați pagina

Sf. Ioan Scărarul: DESPRE CURAJ ŞI FRICĂ

Sf. Ioan Scărarul: DESPRE CURAJ ŞI FRICĂ

Frica este o însuşire copilărească pe care o manifestă sufletul îmbătrânit întru slava deşartă. Frica este lipsa credinţei arătată în aşteptare plină de spaimă a unor lucruri neprevăzute. Este o presimţire a unei primejdii închipuite, o cutremurare a inimii care se înspăimântă şi se împuţinează pentru unele nenorociri îndoielnice. Teama este lipsirea de orice certitudine chiar şi în lucrurile cele mai sigure. (Scara – Sfântul Ioan Scărarul)

ˇ        Sufletul mândru care se bizuie numai pe sine este sclavul fricii, el se teme şi fuge la cel mai mic zgomot sau umbre. (Scara – Sfântul Ioan Scărarul)

ˇ        Cei ce plâng şi nu se mai feresc de durere, nu se mai tem de nimic, dar cei predispuşi la frică, chiar şi dintr-un lucru mic se înspăimântă şi de multe ori îşi ies şi din minţi. (Sunt cei ce nu-şi mai cruţă trupul şi aşteaptă cu hotărâre orice li s-ar întâmpla, căutând ei de bunăvoie suferinţa.)

ˇ        Omul fricos suferă de două boli: de puţinătatea credinţei şi de iubirea de trup. (Scara – Sfântul Ioan Scărarul)

ˇ        Când cineva cade din măsura chibzuielii, devine atât fricos cât şi îndrăzneţ, căci sufletul său este slăbit. Omul când pierde echilibrul interior nu se mai cunoaşte pe sine şi cade astfel în extreme. (Scara – Sfântul Ioan Scărarul)

ˇ        Precum mormolocii îi înfricoşează pe prunci, aşa şi umbrele pe cei mândri. Nu este cu putinţă ca cel ce se teme de Dumnezeu să aibă frică, dacă va zice că afară de Dumnezeu nu se teme de altul. Frica de Dumnezeu dă curaj de a birui orice frică laşă de ceva de pe pământ. Omul care crede ştie că Dumnezeu îl va apăra, sau că dacă va pierde în cele pământeşti, chiar viaţa sa, o va avea pe aceasta plină de toate bunătăţile în cer. Cel ce are frică de cele pământeşti şi nu se bizuie decât pe sine, se teme în chip real totdeauna de ele. Nici eu-l propriu, nici cele ale lumii nu-l asigură împotriva necazurilor şi nenorocirilor. (Scara – Sfântul Ioan Scărarul)

ˇ        Precum apa strâmtorată ţâşneşte spre înălţime, aşa de multe ori şi sufletul strâmtorat de primejdii urcă spre Dumnezeu prin pocăinţă şi se mântuieşte. (Scara – Sfântul Ioan Scărarul)

ˇ        De la Hristos încoace nu mai poate spune nimeni: “Doamne, om nu am” căci toţi îl avem pe Hristos, dar Hristos lucrează prin cei ce cred în El. (Scara – Sfântul Ioan Scărarul)

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

2 Comentarii

  • marele Păcătos

   frate Paul, balaurul Sf.Mc.Gheorghe este nimic altceva decât balaur real.

   la Iov capitolul 40, Hristos Dumnezeu confirmă că, acel balaur, de nenumărate ori întâlnit în Vieţile Sfinţilor, există (!) şi până în ziua de azi pe pământ.

   Când a trăit Sf.Purtător de Biruinţă Gheorghe?
   Sf.otroc Veaceslav a prorocit că balaurii încă se vor arăta oamenilor, fiindcă ei trăiesc sub pământ, iar pământul nu-i este descoperit oamenilor.

   fiindcă pământul este geocentric, şi nu tot pământul l-au văzut aşa numiţii exploratorii ştiinţifici, deoarece Sf.Scriptură numeşte pământul geocentric şi static, adică nu se roteşte, ci luminătorii şi stelele se rotesc în jurul nostru:

   ftp://ftp.logos.md/Biblioteca/_Colectie_RO/Consensul%20Sf.%20Parinti%20asupra%20geocentrismului.pdf

   şi priveşte aici, vei înţelege despre ce merge vorba (în minutul 16:30 se observă că obiectivul camerei este wide angle [180′] de aceea şi nava e îndoieată)

   https://www.youtube.com/watch?v=P5_GlAOCHyE

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *