Selectați pagina

Serviciul vamal merge pe calea digitalizării intense, implementînd noi tehnologii

Serviciul vamal merge pe calea digitalizării intense, implementînd noi tehnologii

Serviciul Vamal intenţionează să procure o nouă versiune a softului ”Asycuda World”, care va conține și modulele pentru Noul Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS) și Ghișeul Unic, relatează mold-street.com

“Avînd în vedere că, aplicarea acestor două instrumente atît de necesare pentru noi nu poate fi realizată în lipsa unei noi versiuni a “Asycuda World”, am decis să o achiziționăm din surse proprii pentru a putea avansa în implementarea proiectului.”, a subliniat Vitalie Vrabie, Directorul Serviciului Vamal.

În paralel, instituția întreprinde demersuri pentru racordarea la prevederile Convenției SAD – Single Administrativ Document, ce presupune integrarea, pe platforma noii versiuni a Asycuda World, a unui nou formular, denumit Document Administrativ Unic, care va substitui Declarația Vamală în Detaliu.

La fel, experții proiectului Twinning “Suport în modernizarea Serviciului Vamal al Republicii Moldova în conformitate cu cerințele Acordului de Asociere” lucrează și la elaborarea cadrului normativ secundar de aplicare a noului Cod Vamal, în partea de ține de NCTS și Ghișeul Unic.

Amintim că, în februarie 2019, Serviciul Vamal a prezentat documentul de viziune asupra Ghișeului Unic în domeniul vama, care ar urma să integreze actele emise de către șapte autorități.

Este vorba de Agenția Servicii Publice, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Agenția Națională de Reglementare în Energetică, Agenția de Mediu din cadrul MADRM, Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice și Ministerul Afacerilor Interne.

Astfel, dacă, actualmente, pentru a efectua o operațiune de vămuire pentru un anumit tip de marfă, agentul economic sau brokerul vamal trebuie să solicite un șir de acte permisive de la mai multe agenții, pe care le atașează, ulterior, la declarația vamală, atunci, după implementarea Ghișeului Unic, toate actele vor putea fi depuse la un singur ghișeu, iar sistemul le va repartiza în mod automat tuturor autorităților vizate.

De asemenea, noul sistem va permite crearea unui „cabinet al agentului economic”, unde vor fi stocate nu doar acte permisive, dar și alte documente necesare pentru procedura de vămuire (contracte, CMR, invoice, certificate de origine, etc.).

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.