Selectați pagina

Serviciul de Securitate al Ucrainei a demarat o amplă operațiune împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene (canonice)

Serviciul de Securitate al Ucrainei a demarat o amplă operațiune împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene (canonice)

Serviciul de Securitate al Ucrainei a demarat o amplă operațiune de investigare a activității Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care este suspectată de “activități antistatale”.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a demarat o amplă investigație împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care aparține canonic Patriarhiei de la Moscova, bănuind-o de susținere a insurgenților și „activitate antiucraineană”, anunță agenția Vchasno, cu referire la declarația locotenenților SBU, Valeryi Udovicenko și Iulia Laputina, scrie sputnik.md

Potrivit ofițerilor de securitate, investigația a fost demarată pe întreg teritoriu al țării. SBU afirmă că reprezentanții clerului ar fi implicați în „activități teroriste”, iar serviciile secrete rusești ar utiliza lăcașurile sfinte pentru „desfășurarea activităților de spionaj”.

Ofițerii de securitate au demarat expertize științifice, colectează probe și interoghează martorii, precum și studiază literatura bisericească pentru identificarea unor texte manipulatoare”, a declarat Laputina.

Reprezentanții SBU au oferit și un exemplu al „activității antiucrainene”: potrivit lor, în 2014 călugării mănăstirii Adormirii Maicii Domnului din Svyatogorsk ar fi plasat în spatele unei icoane a Maicii Domnului „o rugăciune cu conținut prorus care a fost distribuită de sărbători pascale”. În afară de aceasta, afirmă serviciile de securitate, în acelaș an unii insurgenți ar fi primit adăpost într-o biserică din Slavyansk.

„De fapt, lăcașurile Bisericii Ortodoxe Ucrainene au devenit niște celule ale cărora activitate este îndreptată împotriva Ucrainei”, a declarat Udovicenko.

În prezent, în Ucraina activează câteva biserici ortodoxe: Biserica Ortodoxă Ucraineană (care este unica recunoscută de Biserica Ortodoxă Română), autoproclamata Patriarhie de la Kiev, Biserica Autocefală Ucraineană, precum și Biserica greco-catolică Ucraineană. În ultimii ani, Biserica Ortodoxă Ucraineană a raportat mai multe cazuri de presiuni din partea autorităților ucrainene asupra feților bisericești, precum și cazuri de acaparare a lăcașurilor sfinte.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке