Selectați pagina

Serviciile medicale s-au scumpit de câteva ori, iar o zi la spital nu va mai include masa și medicamentele

Serviciile medicale s-au scumpit de câteva ori, iar o zi la spital nu va mai include masa și medicamentele

Toate serviciile medicale prestate în Republica Moldova s-au scumpit. Unele prețuri au crescut de 2-3 ori, altele – de cinci ori și mai mult.

Se întâmplă după ce Catalogul tarifelor unice a fost modificat printr-o hotărâre de Guvern de la finele anului trecut.

Printre primele scumpiri se numără taxele pentru ziua pat. O zi de internare va costa mai mult, în preț nu vor mai fi incluse alimentația și medicamentele. Astfel, dacă  o zi în serviciul terapeutic costa 144 de lei, acum va costa 209 lei, în serviciul cardiologic o zi de internare va costa 345 de lei și nu 218, cum era până acum. În serviciul chirurgical patul pentru o zi de internare va costa 345 de lei. În serviciul cardio-chirurgical – 446 de lei, în loc de 299. De asemenea, o zi de reanimare va costa aproape 1000 de lei și nu 533, cum era până acum.

Sursa citată mai scrie că și intervențiile devin mai scumpe. De exemplu, o intervenție chirurgicală în caz de anevrism al arterelor periferice va costa 4.600 de lei în loc de 1.900. Îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor va costa 1.007 lei în loc de 82 de lei. Intervențiile de îndepărtare a sânului afectat de tumori maligne vor costa aproximativ 2.000 de lei în loc de 500 de lei.

Totodată, au fost incluse tarife pentru o serie de investigații de înaltă performanță, care vor costa de la câteva mii de lei, până la câteva zeci de mii de lei.

Catalogul tarifelor unice nu a mai fost actualizat din anul 2011, iar managerii de spitale s-au plâns de nenumărate ori că prețurile sunt prea mici și neadaptate necesităților. Totuși, CNA a realizat o expertiză a acestui document, încă pe când se afla în fază de proiect și a constatat că mai multe servicii medicale se scumpesc cu peste 400 de procente. Autorul expertizei a menționat că are rezerve în privința corectitudinii acestor tarife, însă obiecțiile autorității nu au fost luate în calcul.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *