Selectați pagina

Serviciile Google stochează locaţia utilizatorilor chiar și atunci când aceștia dezactivează funcţia de localizare

Serviciile Google stochează locaţia utilizatorilor chiar și atunci când aceștia dezactivează funcţia de localizare

Mai multe servicii Google de pe dispozitivele Android și iPhone stochează locaţia utilizatorilor chiar și atunci când aceștia dezactivează funcţia de localizare, potrivit unei anchete publicate de Associated Press, ale cărei concluzii au fost confirmate și de cercetătorii IT de la Universitatea Princeton.

Google este foarte dornic să știe unde te afli, e concluzia anchetei AP, dar în același timp e foarte reţinut în a-și declara politica de urmărire, adormind vigilenţa utilizatorilor săi cu asigurări că ei pot controla în orice moment dacă dezvăluie sau nu locaţia în care se află.

Permisiunea de a utiliza informaţiile despre locaţia utilizatorilor este solicitată de Google în avans, de exemplu atunci când este folosită aplicaţia Google Maps. Odată ce acceptul este oferit, practic aplicaţia va înregistra deplasările utilizatorului, întocmind chiar un istoric al acestora.

Încălcarea confidenţialităţii afectează aproximativ 2 miliarde de utilizatori ai dispozitivelor care rulează software-ul de operare Google Android și sute de milioane de utilizatori internaţionali de iPhone care folosesc Google pentru hărţi sau căutare. De fapt, o monitorizare atât de atentă este cea de care poliţia face uz atunci când dorește să localizeze persoane suspecte.

Teoretic, compania permite dezactivarea unei setări, Location History, pe pagina de asistenţă a Google fiind precizat că dezactivarea va avea ca rezultat neînregistrarea locaţiei. Purtătorul de cuvânt al Google precizează că, deși compania folosește diverse aplicaţii care presupun dezvăluirea locaţiei pentru a veni în ajutorul clientului, ea descrie cu transparenţă și claritate aceste instrumente, precum și posibilitatea ca „utilizatorii să le poată activa și dezactiva și să șteargă istoricul în orice moment”.

Reprezentanţii Google au sugerat, ca replică la datele oferite de ancheta AP, o modalitate mai sigură de a opri activarea serviciilor de locaţie pe telefoanele Android sau iPhone – prin setarea Web and App Activity, care controlează opţiunile pentru aplicaţiile și serviciile conectate la contul Google.

Associated Press a pornit pe urmele acestei lipse de transparenţă atunci când o cercetătoare de la UC Berkeley a observat că telefonul ei cu sistem Android îi cerea să evalueze o sesiune de shopping la magazinul Kohl, deși, cu istoricul locaţiilor dezactivat, se presupunea că Google nu deţine date despre locul în care se află.

Investigaţia Associated Press a descoperit însă cu totul altceva: sunt cazuri în care aplicaţiile Google stochează locaţia chiar dacă opţiunea Location History a fost dezactivată – de exemplu, atunci când actualizăm starea vremii. Google urmărește obstinant locaţia utilizatorilor săi pentru a-și spori veniturile obţinute din publicitate, spun vocile critice. În 2017, site-ul Quartz a descoperit că Google își urmărea utilizatorii chiar dacă opţiunile de localizare erau dezactivate, prin colectarea adreselor antenelor din zona unde se găsea telefonul. Reprezentanţii Google au negat ulterior că ar păstra aceste informaţii pe serverele proprii.

Ancheta AP a determinat politicienii să ia poziţie faţă încălcările dreptului la confidenţialitate practicate de marile companii de tehnologie. Senatorul american Mark Warner a afirmat că practicile firmelor de tehnologie „se deosebesc sălbatic de așteptările cu totul rezonabile ale utilizatorilor”, cerând politici de protejare a datelor, iar congresmanul Frank Pallone a solicitat „o legislaţie globală privind confidenţialitatea și securitatea datelor”.

Unul dintre cercetătorii cu care AP a împărtășit rezultatele anchetei, Sean O’Brien, a spus că practica Google este necinstită, pentru că, pe de o parte, colectează informaţii despre utilizatori, iar, pe de altă parte, îi lasă să creadă contrariul. Este și poziţia cercetătoarei de la UC Berkeley, care nu s-a declarat deranjată atât de modul în care Google își spionează utilizatorii, cât de faptul că nu declară explicit că procedează astfel.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке