La inițiativa Bisericii Ortodoxe Sârbe, Consiliul Național pentru Educație va verifica manualele școlare din Serbia pentru a verifica dacă există propagandă LGBT.

Serbia va verifica manualele școlare dacă conţin propagandă LGBT

Serbia va verifica manualele școlare dacă conţin propagandă LGBT

Biserica Ortodoxă Sârbă și o serie de partide politice creștine și-au unit forțele pentru a contesta programa școlară recent revizuită din Serbia cu privire la descrierile de gen și identitate sexuală și au inițiat o inspecție oficială care ar putea duce la interzicerea manualelor, relatează Radio Liberty.

Sârbii religioși au cerut înlocuirea manualelor școlare care promovează ideologia LGBT.

Patriarhul sârb Porfirie a cerut în mod public retragerea unui manual de biologie pentru clasa a VIII-a. Creștinii „nu pot accepta impunerea unor noi norme sociale pe care Dumnezeu nu le-a propovăduit”, a declarat Patriarhul Porfirie, citat de CNEnews.

După aceasta, reprezentanții mișcării Dover Srpske au adăugat încă 7 manuale pe lista celor care ar trebui revizuite. Este vorba de 5 manuale de biologie pentru clasa a VIII-a, un manual de istorie pentru clasa a VIII-a, un manual de sociologie pentru clasa a IV-a și un manual de educație civică pentru clasa a VIII-a. În opinia liderului mișcării, Baško Obradović, toate acestea au un conținut LGBT controversat.

De exemplu, unul dintre manualele de biologie face referire la diferența dintre gen și sex, și anume că „genul poate să nu depindă de sexul atribuit unei persoane la naștere și numai o persoană își poate determina identitatea de gen”.

Susținătorii revizuirii manualelor școlare consideră că mișcarea LGBT încearcă să-și impună ideologia în sistemul educațional, ceea ce contrazice învățătura creștină și este, de asemenea, complet neștiințifică și neconstituțională.

Consiliul Național de Educație din Serbia urmează să facă recomandări în viitorul apropiat cu privire la validitatea științifică a materialului din manualele școlare și dacă prezentarea unor astfel de idei elevilor sârbi servește intereselor națiunii.

Surse:

https://www.rferl.org/a/serbia-textbook-battle-lgbt/32051160.html

https://cne.news/artikel/1765-conservative-serbians-demand-lgbt-ban-in-literature