Atena rămînea încă ultima capitală europeană, unde nu există moschee

După declararea independenţei faţă Imperiului Otoman în 1832, nici un conducător al Greciei nu a permis construcţia vre-o unei moschei în oraş. Cu toate acestea, în 2013, autorităţile au aprobat alocarea unei sume de 934 mii de € pentru construcţia unei moschei în regiunea Votanikos. Construcţia acesteea a continuat, necătînd la protestele locuitorilor din zonă.

Astfel că la moment în Atena a fost finalizată construcţia primei moschei din istorie. Ministrul Educaţiei şi Cultelor din Grecia, Kostas Gavroglu, a vizitat-o pentru a se asigura de progresul lucrărilor, anunţă RIA Novosti.

„Acesta este o zi memorabilă pentru ţara noastră, cînd după multe proteste şi obstacole, noi am reuşit să construim moscheea şi a amenaja teritoriul adiacent pentru cetăţenii noştri musulmani, pentru cei care se află în ţară ori în calitate de imigrant, ori în calitate de refugiat, sau pur si simplu ca turist”, relatează Gavroglu.

Cînd a fost întrebat cind va avea loc prima „rugăciune” în moschee, Gavroglu a răspuns că acest lucur va avea loc în septembrie, deşi el nu a exclus că se va întîmpla pe data de 16 august.

Membrul consiliului de administrare al moscheii, Acer Haider, a anunţat: „Astăzi s-a realizat un vis! Musulmanii greci de ani buni aşteaptă să aibă şi ei o moschee. Noi suntem încîntaţi ca în sfîrşit musulmanii au un loc decent pentru a se închina, şi deja e o chestiune de timp cînd va fi complet operaţional”, a adăugat el.

Surse: 

https://islam-today.ru/novosti/2019/06/07/v-afinah-otkrylas-pervaa-istorii-mecet/

greece.greekreporter.com/2019/06/07/first-mosque-in-modern-greek-history-opens-in-athens