Răufăcătorul care a furat bijuteriile icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, „Portăriţa”, într-o mănăstire de pe Muntele Athos, a fost reţinut rapid de organele de urmărire penală.

În noaptea de 13 iunie 2019, în mănăstirea athonită Iviron, o persoană necunoscută a furat bijuteriile cu care a fost înfrumuseţată icoana Maicii Domnului în semn de mulţumire de la nenumăratele persoane vindecate, anunță portalul Athonit.

Vandalul a spars sticla icoanei Maicii Domnului şi a furat obiectele pretioase. Cîteva minute mai tîrziu, călugărul care a venit în biserică să aprindă candelele, a depistat lipsurile şi a anunţat stareţul mănăstirii, arhimandritul Natanael.

În ştirea iniţială se nunţă că poliţia, garda de coastă şi administraţia de pe Athos au reţinut imediat suspectul. Aflîndu-se înconjurat, răufăcătorul a aruncat bijuteriile, în încercarea de a scăpa.

Icoana Maicii Domnului din mănăstirea Iviron e una din cele mai renumite icoane din lumea ortodoxă. Potrivit predaniei, ea a fost pictată de însuşi evanghelistul Luca, şi multă vreme s-a aflat în Asia Mică, Niceea, iar începînd cu sec. XI e adusă în mănăstirea Iviron, de unde şi îşi trage ulterior numele.

S-au păstrat nenumărate relatări despre minunatele vindecări a bolnavilor, orbilor, şchipilor şi demonizaţilor care s-aun închinat acestei icoane. Prin intermediul rugăciunilor către icoana Maicii Domnului Iviron, mănăstirea de nenumărate ori a primit în mod minunat ajutor cînd le lipseau făina, vinul sau uleiul.

PS: Conform predaniei, cînd icoana va părăsi Muntele Athos, muntele va fi părăsit şi de călugări. Sticla de protecţie a icoanei a fost spartă. Icoana acum e fără de bijuterii. Timpurile se apropie…

Sursa: https://orthodoxia.info/news/ektakto-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%AC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82/