seismografAutorităţile Republicii Moldova nu întreprind nimic pentru a interveni prompt în cazul unul cutremur puternic. De această părere sînt seismologii moldoveni care au participat vineri la închiderea proiectului „Black Sea Earthquake Safety Network – ESNET” (Reţea de Siguranţă Seismică în Bazinul Marii Negre).

Potrivit agenţiei „Infotag”, şeful Centrului de Seismologie Experimentală al Institutului de Geologie şi Seismologie a AȘM, Ion Ilieş, a menţionat că, avînd în vedere că Republica Moldova se află într-o zonă seismică, autorităţile trebuie să abordeze cu maximă seriozitate acest subiect şi să fie pregătite pentru a intervini în cazul unui cutremur puternic. „Numai în primele trei luni ale anului curent au fost înregistrate 60 de cutremure, număr dublu comparativ cu întreg anul trecut. Opt cutremure au avut intensitatea de peste 4 grade pe scara Richter. În ultimii ani, în zona seismică Vrancea s-au activizat mişcările tectonice, prin urmare, acumularea tensiunii poate duce la un cutremur mai puternic”, a spus seismologul.

Directorul Institutului de Geologie şi Seismologie, Vasile Alcaz, a declarat că desfăşurarea proiectului a permis efectuarea unui schimb de experienţă între Moldova, România, Bulgaria şi Turcia, unde frecvent se produc cutremure.

Seismologii au comunicat că în cadrul proiectului a fost elaborat un ghid ce va fi distribuit în toate raioanele ţării, cu sfaturi pentru populaţie privind comportamentul adecvat în timpul cutremurului şi după acesta.

De asemenea, în cadrul proiectului a fost cumpărat echipament special care anunţă salvatorii despre apropierea unui val seismic cu circa 30-40 secunde înainte ca acesta să ajungă în Moldova.

Ţările participante la realizarea proiectului sînt România, Bulgaria, Turcia şi Republica Moldova, iar obiectivul principal al acestuia constă în evaluarea potenţialului distructiv al cutremurelor specifice zonei Mării Negre, elaborarea unui concept integrat de monitorizare şi intervenţie seismică, creşterea capacităţii autorităţilor publice centrale şi locale, a unităţilor de intervenţie pentru situaţii de urgenţă în acţiuni comune în caz de dezastre. Astfel, proiectul se adresează autorităţilor publice locale, instituţiilor pentru situaţii de urgenţă din cele patru ţări, cercetătorilor şi întregii populaţii a zonei pentru o reacţie mai bună la cutremure şi reducerea pagubelor provocate de acest hazard natural.

Sursa:  Infotag.md