iaurt de capsuneUnele companii folosesc la producerea iaurtului care este prezentat ca fiind din căpşune extract de gândaci, se arată într-un reportaj difuzat de CNN.

Lapte praf, emulgatori sau chiar şi… extract de gândaci! Acesta poate fi conţinutul iaurturilor pe care le consumăm. Insectele sunt folosite de unele companii, care colorează astfel produsele, iar CNN a realizat un reportaj despre această metodă, care tot mai mult îi nemulţumeşte pe consumatori.

Iaurtul de căpşuni are culoarea roz nu datorită fructelor, ci a gândacilor Cosenila. Anume aceste insecte, odată strivite, capătă o culoare roşie intensă.

Din aceşti gândăci se extrage un colorant natural, transformat ulterior în carmin sau acid carminic. Aproape 40 000 de gândăci sunt necesari pentru a produce doar o jumătate de kilogram de acid carminic. Substanţă este obţinută, după ce insectele sunt uscate, iar apoi fierte în apă. Gândacii exotici sunt originari din Mexic şi trăiesc pe cactuşi

„Consumatorii văd culoarea roşie şi cred că sunt căpşuni. Pe eticheta este prezentată imaginea unei căpşuni şi nu a unei insecte”, a spus directoul Centrului pentru Ştiinţă în interes public, Michael Jacobson.

Substanţa este folosită de unii producători la colorarea iaurturilor, dar şi a sucurilor sau a îngheţatei. Zeci de consumatori s-au plâns că astfel de produse le-au provocat stări de vomă şi alergie. Unele organizaţii non-guvernamentale din Statele Unite au cerut că acest colorant alimentar să fie interzis sau cel puţin companiile să indice clar pe eticheta că folosesc… insecte.