Selectați pagina

Se vorbeşte de un Maidan religios. Ucraina așteaptă decizia Patriarhiei Constantinopolului privind autocefalia bisericii lor schismatice

Se vorbeşte de un Maidan religios. Ucraina așteaptă decizia Patriarhiei Constantinopolului privind autocefalia bisericii lor schismatice

Lumea creștin ortodoxă așteaptă decizia Patriarhului Bartolomeu de la Constantinopole în legătură cu declararea independenței bisericii ortodoxe de la Kiev față de patriarhia de la Moscova, arată ABC News preluat de mediafax.

Decizia de la Patriarhului de Constantinopol este așteptată pe fondul celor patru ani de conflict între Kiev și rebelii susținuți de Rusia. Patriarhul Kiril al Moscovei a declarat că o separare a bisericii Ucraineene de Rusia ar fi “o catastrofă ortodoxă”, anunțând că vineri călătorește în Turcia pentru a pleda împotriva acestei posibilități. Biserica Ortodoxă din Ucraina este împărțită între clericii care continuă să fie loiali Moscovei și cei care au ales să răspundă Patriarhului de la Kiev, Filaret, figură religioasă care încă nu se bucură de recunoașterea de la Istanbul.

Cu toate că Patriarhia din Constantinopol (Istanbul) este considerată cea mai veche biserică ortodoxă, Biserica Rusă se consideră cea mai puternică și ce care are cel mai mare număr de credincioși, notează France 24. Atât biserica din Ucraina cât și autoritățile locale susțin că Patriarhul Bartolomeu ar fi luat deja decizia recunoașterii patriarhiei din Kiev și nu mai lipsește decât să o facă publică. În același timp, Katja Richters, cercetător independent specializat în istoria bisericii ruse, citat de ABC News, arată că, ucrainenii erau siguri de această decizie de separare și în urmă cu un deceniu, după declararea independenței și ea nu a avut loc.

Presa franceză citează surse de la Moscova care consideră că despărțirea Kievului de Biserica Rusă ar fi echivalentul fenomenului din piața Maidan în termeni religioși: “Pentru biserica rusă, acesta este un fel de Maidan religios”, ar fi spus scriitorul Andrei Desnitski de la Moscova, făcând aluzie la evenimentele de la Kiev unde ciocnirile dintre protestatari și poliție din 2014 au dus la răsturnarea președintelui pro-rus Viktor Ianukovici.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *