Selectați pagina

Se va scumpi Asigurarea Obligatorie de Răspundere Civilă Auto

Se va scumpi Asigurarea Obligatorie de Răspundere Civilă Auto

masiniŞoferii vor plăti mai mult pentru Asigurarea Obligatorie de Răspundere Civilă Auto.

În cel mult două săptămâni, Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) va pune în aplicare o nouă metodologie de calcul a preţului pentru asigurare. Aceasta prevede majorarea cotei cheltuielilor companiilor în preţul final al asigurării RCA.

În prezent, cota cheltuielilor companiei în preţul asigurării este de 25 la sută. După aplicarea noii metodologii, aceasta va varia între 35 şi 45 de procente.

“Costul, să luăm convenţional, e 1.000 de lei. Din 1.000 de lei, 35 % sunt cheltuielile şi profitul asiguratorului. Eventual, dacă asiguratorul îşi va pune 45 %, atunci nu o să fie o mie de lei, dar o mie şi ceva”, a explicat Iurie Filip, vicedirectorul Consiliului Administrativ al CNPF.

Asiguratorii spun că preţul RCA ar trebui să fie dublat pentru a putea presta servicii la nivel european.

“Dacă tarifele se vor majora de două ori, consider că acest proces trebuie să decurgă lent, dacă se doreşte o deservire pe bune, pentru recuperarea prejudiciului integral şi real”, a opinat Dinu Gherasim, directorul unei companii de asigurări.

Din cauza devalorizării leului, repararea automobilelor implicate în accident îi costă mai mult pe asiguratori. Şi asta pentru că piesele de schimb, dar şi serviciile auto sunt calculate în euro.

“Avem serviciile comunale, avem chiar şi cheltuielile salariale, care, iarăşi ţinând cont de devalorizarea leului la fel există şi o tendinţă de majorare a cheltuielilor privind remunerea angajaţilor”, a spus Dinu Gherasim.

Şoferii spun că nu vor face faţă valului de scumpiri:

“A rămas încă asta să scumpească şi toate lucrurile s-au făcut în Moldova”.

“Nu am încotro, iar faptul că acesta nu e un lucru bun – asta cu certitudine”.

“Plătim mult pentru energia electrică, pentru asigurare. Nu ştiu ce va fi mai departe”.

Potrivit datelor Comisiei, în nouă luni ale anului, companiile de asigurare au încheiatpeste 440.000 de contracte de asigurare obligatorie RCA, în valoare de peste187 de milioane de lei. În acelaşi timp, ei au achitat peste 7.600 de despăgubiri, în valoare de peste 75 milioane de lei.

Sursa: publika.md

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке