medicamenteDin nou scumpire de medicamente. Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale anunță că prețul a peste 400 de tipuri de medicamente a fost revizuit, adică majorat. Astfel, unele preparate au ajuns că coste cu aproape 7.000 de lei mai mult decât în 2014. Totul din cauza deprecierii leului moldovenesc, față de valutele internaționale, argumentează responsabilii de piața farmaceutică din țară.

Medicamente mai scumpe pentru moldoveni. Ieri Agenția Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale a publicat o listă cu 402 de preparate medicamentoase, pentru care s-a înregistrat un nou preț. Conform ordinului AMDM, costul acestora a fost majorat cu peste 13% – diferența de valoare dintre moneda națională față de euro și dolar.

Cele mai multe scumpiri s-au făcut pentru medicamente de proveniență europeană. Este vorba despre 201 de preparate, produse de companii farmaceutice din Uniunea Europeană. De asemenea, majorări de preț s-au făcut și în cazul a 108 de medicamente de producție autohtone, pentru 32 de tipuri de medicamente produse în CSI (Comunitatea Statelor Independente), dar și pentru 36 de preparate produse în alte țări.

Desigur, majorarea de preț se face simțită în special în cazul medicamentelor care și până la moment aveau prețuri usturătoare. Astfel, în unele cazuri prețul preparatului a fost majorat cu aproximativ 7.000 de lei. Spre exemplu „Perjeta” – indicat în tratamentul cancerului de sân, costa până acum puțin peste 44 de mii de lei. Din cauza deprecierii leului acesta însă a ajuns să coste 50.703 lei. Un alt exemplu este medicamentul „Herceptin” – indicat, de asemenea, în cazul cancerului mamar. Acesta s-a scumpit cu aproape 4.000 de lei și a ajuns să coste 30.371 de lei. Și preparatul „MabThera”, indicat în tratamentului limfom folicular s-a scumpit cu 2.516 lei, prețul actual fiind de 19.354 de lei. Vom preciza că aceste preparate sunt cumpărate de către stat, care asigură gratuit tratamentul cancerului, dar și a altor maladii. Pentru medicamentele de uz general, prețul cărora este mult mai mic, majorarea costului se face simțită mai ușor, în comparație cu preparatele indicate pentru tratamentul bolilor grave.

Vom preciza că legislația de astăzi permite companiilor farmaceutice să ceară revizuirea prețului la medicamente, dacă cursul de schimb al valutei naţionale în raport cu valuta ţării producătoare s-a modificat cu mai mult de 5% de la data emiterii ordinului Ministrului Sănătăţii de aprobare a preţului de producător, care durează mai mult de o lună. Legea însă nu prevede mecanisme de reducere a costului la medicamente dacă valuta națională se apreciază. În aprilie anul trecut însă deputații au votat în primă lectură un proiect de lege care ar permite Ministerului Sănătății să ieftinească costul medicamentelor, în cazul în care valuta națională se apreciază. Documentul însă nu a mai fost dicutat în a doua lectură.

Sursa: http://e-sanatate.md/