Selectați pagina

Se pare că virusul nu se teme de lockdown

Se pare că virusul nu se teme de lockdown

Toată luna octombrie și o jumătate din noiembrie am fost constant invitați de politicieni și activiști la alegeri. A urmat un vârf al îmbolnăvirilor, care în decembrie și ianuarie a scăzut de la sine, fără lockdown, deși au fost sărbători, vizite, călătorii etc.

Astăzi suntem puțin peste vârful din noiembrie și unica soluție pe care o văd “autoritățile” (fie ele roșii, fie galbene) este un nou lockdown.

Vedeți pe grafic unde a fost precedentul lockdown? Adică o porțiune cu scădere considerabilă a îmbolnăvirilor? Eu nu văd. Se pare că virusul nu se teme de lockdown.

numarul zilnic infectati moldova

Sursa: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/moldova/

Dacă politicienii ar fi fost preocupați de soluții reale, iar nu de lupta pentru fotolii, poate ar lua niște decizii raționale și eficiente de a reduce aglomerația, în special în orele de vârf. În fapt avem “soluții” auzite la televizor, rupte de realitate, unele chiar tâmpite (gen închiderea piețelor, restricționarea deplasării la anumite ore, purtarea măștii în spații deschise [explic în comentarii] etc.).

Soluțiile reale trebuie să urmărească minimizarea contactelor cu oameni necunoscuți, în special în spații închise. Cele mai aglomerate spații închise sunt supermarketurile și transportul public, unde majoritatea oamenilor petrec 6-12 ore pe săptămână într-un spațiu prin care trec zeci de mii de oameni (pentru comparație la biserică se duce doar o mică parte a populației, în general aceleași câteva zeci de persoane la aceeași biserică, petrecând acolo 2 ore pe săptămână).

  1. Schimbarea programului de lucru al instituțiilor de stat, de exemplu 7:00-15:30. Astfel descarci și transportul public, și supermarketurile.
  2. Creșterea la maxim posibil a numărului unităților de transport public. În mod ideal în ora de vârf trebuie să avem troleu / autobus la fiecare 2-3 minute, ca să nu fie aglomerație.
  3. Implicarea forțelor armate în distribuția de produse alimentare. Ca să nu fie nevoie ca persoanele din grupele de risc (și alți doritori) să meargă la piață / supermarket, să poată plasa comanda care să fie adusă de militari, care oricum primesc salariu lunar și, în general, nu prea aduc folos în această perioadă.

Cred că acesta e un minim de măsuri care trebuiau luate la începutul lui februarie. Noi toți întreținem o hoardă de funcționari care trebuie să se gândească la soluții de acest gen și să le implementeze. În schimb avem doar soluții extreme, fără efect pozitivi clar, dar care au urmări negative evidente. Ajunge.

Comentarii:

  1. Închiderea piețelor: unde vor merge oamenii care de obicei fac cumpărături la piață? Evident, la supermarket, unde vor genera o aglomerație suplimentară în spațiu închis.
  2. Restricționarea deplasărilor în anumite ore: dacă aș prefera să evit aglomerarea, aș opta pentru o călătorie în timpul orelor de noapte. Dar dacă aceasta e interzisă, voi fi nevoit să merg în aglomerația din orele ‘permise’.

Autor: Andrei Creacico, profilul său de socializare

 

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *