Selectați pagina

Se împlinesc proorociile? Cerul se apropie de Pămînt

Se împlinesc proorociile? Cerul se apropie de Pămînt

Oamenii de ştiinţă afirmă că cerul se apropie de pămînt, iar acest lucru este demonstrat de rezultatele observaţiilor înălţimii norilor, petrecute din martie 2000 pînă în februarie 2010, cu ajutorul satelitului NASA numit “Terra”. Dacă observaţiile viitoare confirmă tendinţa unei scăderi globale a înălţimii norilor, acest lucru ar putea avea consecinţe semnificative asupra schimbărilor climatice de pe glob, spun cercetătorii. Iar acest lucru s-ar putea întîmpla pe la mijlocul anului 2018…

Datele obţinute de satelitul “Terra”, lansat în 1999, indică faptul că timp de un deceniu altitudinea norilor s-a micşorat cu aproxmativ 1%, ceea ce este echivalent cu reducerea unei înălţimi de cca 30-40m.

Din care cauză norii  se apropie din ce în ce mai mult de pămînt, rămîne un mister pentru oamenii de ştiinţă. Meteorologul Roger Davis de la Universitatea din Auckland (Noua Zeelandă) afirmă: “Nu cunoaştem motivele exacte ale reducerii înălţimii stratului de nori. Dar acest lucru trebuie să fie din cauza modificărilor în circulaţia aerului”.

Cercetătorii afirmă că formarea norilor la altitudini joase poate îmbunătăţi eficienţă răcirii suprafeţei planetei, împiedicînd astfel încălzirea globală.

Datele analizate de Davis şi de colegii săi arată că in principal reducerea înălţimii norilor se datorează faptului că se crează din ce în ce mai rar nori de altitudine mare. Un articol despre acest fenomen este publicat şi în revista Geophysical Research Letters.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *