Selectați pagina

Scrisoare de felicitare adresată episcopului Longhin (Jar), din partea lui gheron Sava Lavriotul, în care îi cere să fie osândită erezia ecumenismului și CMB

Scrisoare de felicitare adresată episcopului Longhin (Jar), din partea lui gheron Sava Lavriotul, în care îi cere să fie osândită erezia ecumenismului și CMB

                 Preasfinţitului Longhin, Episcop de Bănceni și vicar de Cernăuţi

Preasfinţite Părinte,

     În numele multor ieromonahi, monahi şi pustnici mărturisitori ai Sfântului Munte, dorim să ne exprimăm toată dragostea, admiraţia, recunoştinţa şi mulţumirea pentru poziţia fermă pe care o aveţi faţă de panerezia ecumenistă, aşa cum o numeşte Sfântul Iustin Popovici, mare  mărturisitor al epocii noastre.

Cunoaştem faptul că, imediat ce aţi aflat despre declaraţia comună dintre Patriarhul Chiril şi căzutul Papă Francisc, aţi întrerupt pomenirea Patriarhului Chiril la toate sfintele slujbe în Eparhia Preasfinţiei Voastre, ceea ce arată o dragoste neînfricată către Dumnezeul cel Atotputernic.

De asemenea, prezenţa Preasfinţiei Voastre la Simpozionul „Sfântul şi Marele Sinod, mare pregătire fără aşteptări” de la Pireu şi cuvântul emoţionant pe care l-aţi rostit, ne-au mişcat profund în a înţelege mai bine responsabilitatea noastră de a mărturisi cu preţul sângelui Adevărul lui Hristos.

Nu dorim să vă aducem laude, pentru că ştim că ceea ce aţi făcut este datoria unui ierarh al lui Hristos şi aşa ar trebui să procedeze orice ierarh – cu conştiinţa că va da socoteală pentru turma încredinţată lui spre păstorire. Dar din păcate, în aceste vremuri, a face ceea ce este firesc a devenit lucru de laudă şi foarte rar printre noi creştinii, fie monahi, fie preoţi, fie arhierei.

Ne-am bucurat foarte mult şi de opera filantropică pe care o desfaşuraţi la mănăstirea Preasfinţiei Voastre, care este rodul dragostei de Dumnezeu şi de oameni. Numai o inima mare poate să poarte  grija de  atâţia copii, dintre care mulţi cu nevoi speciale, alţii cu boala secolului SIDA. Numai cineva care iubeşte poate să facă asta. Cu adevărat toate acestea sunt rodul credinţei vii şi înflăcărate în Hristos, Cel care v-a întărit şi vă întăreşte totdeauna spre tot lucrul bun, pentru că aţi ales să-i urmaţi Lui cu adevărat.

Exemplul pe care l-ați dat prin oprirea pomenirii, care este cea mai clară mărturisire, a fost o întărire permanentă pentru noi monahii athoniţi, care, deşi suntem în Sfîntul Munte, suntem prigoniţi şi încercaţi la rândul nostru, acum când încercăm să luminăm poporul dreptcredincios.

Astăzi când am scris scrisoarea aceasta, am aflat că nici Biserica Rusă nu va participa la Sinodul din Creta, ceea ne-a bucurat, dar în acelaşi timp am rămas cu o nelinişte în suflet, pentru că erezia nu a fost înfierată, balaurul nu a murit, ci trăieşte şi duce încă multe vieţi la pierzare.

Atât timp cât Bisericile care s-au retras din Sinodul Panortodox nu au exprimat clar că motivul retragerii lor este erezia ecumenistă propagată şi  participarea la Consiliul Mondial al aşa-ziselor Biserici şi toate celelalte erezii eclesiologice, cum ar fi erezia Bisericilor nedepline, erezia ramurilor, erezia minimalismului dogmatic, nu s-a stârpit erezia, nu s-a  făcut mai nimic.

Până când nu se va înfiera şi condamna sinodal aşa-zisul Consiliu Mondial al Bisericilor şi toate celelalte erezii izvorâte din acest consiliu şi din papism, vom rămâne tulburaţi, vom rămâne neliniştiţi şi nemângâiaţi, vom respira greu mirosul ereziei care ne sugrumă şi în Sfântul Munte, în Facultăţile de Teologie Ortodoxă din toata lumea, în biserici,  în predicile ierarhilor ecumenişti, în ideile alterate  ale teologilor şi ale mirenilor în general.

Credem că Dumnezeu a adus vremea ca să se taie acestă erezie a ecumenismului, şi credem că acum e momentul pentru toţi ierarhii mărturisitori ai Ortodoxiei să ceară Sinoadelor din care fac parte condamnarea oficială a ereziei eclesiologice ecumeniste care conferă „Har şi Taine şi caracterul de Biserică”  ereticilor.

 Vă scriem aceste gînduri din Sfântul Munte, unde ziua şi noaptea ne nevoim  vărsând lacrimi pentru fiecare cuvânt pe care l-am adresat în această scrisoare, care este o lucrare comună a părinţilor mărturisitori aghioriţi.

                                                  Vă sărutam dreapta,

                            Gheron Sava Lavriotul

Membru al gherondiei Sfintei Manastiri, Marea Lavra, Sfantul Munte

Telefon mobil: +306947011111 fix: +302377-023754

                                  Gheron Gavriil,

Sfânta Chilie Aghiou Hristodulu, Sfânta Mănăstire Kutlumusiu, Sfântul Munte

traducerea efectuată de către protoprezbiterul Matei Vulcănescu

 

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.