scoalaŞcolile din sate rămân în fiecare an cu tot mai puţini elevi, iar cei care mai trec pragul instituţiilor la 1 septembrie riscă să aibă un profesor pentru patru materii din lipsă de cadre didactice.

Ministerul Educaţiei anunţă că mai are nevoie de 1.000 de dascăli pentru a completa toate funcţiile vacante. Deocamdată autorităţile ştiu cum să soluţioneze doar parţial problema.

În timp ce ministerul speră să-i poată convinge pe unii absolvenţi să meargă în sate şi le oferă chiar şi facilităţi, mulţi dintre tineri spun că nici nu vor intra în sistem din cauza salariilor mici.

Ludmila Scutari a absolvit Facultatea de Istorie şi Geografie a Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. Astăzi, după ce a primit diploma, tânăra a mers în localitatea sa de baştină unde ar urma să se angajeze din toamnă.

„Vreau să fie o şcoală care într-adevăr sunt copii care au intenţia de a face ceva spre bine, aş vrea să-mi găsesc un loc de muncă unde sunt copii talentaţi”, a spus absolventa Ludmila Scutari.

Din cei 100 de colegi ai Ludmilei, doar 20 la sută intenţionează să se angajeze în instituţii de învăţământ. Printre ei este şi Virgiliu Margarint, care din toamnă va fi profesor la şcoala din satul Recea, raionul Râşcani.

„Am avut în clasele a zecea o profesoară care mereu mi-a spus că iaca tu ar fi bine să vii un profesor de educaţie civică şi istorie. Mi-a plăcut mereu cum ea a predat, a explicat. Acesta a fost motivul care m-a atras înapoi în sat”, a declarat absolventul Virgiliu Margarint.

Decanul Facultăţii de Istorie afirmă că tinerii nu sunt motivaţi să muncească în şcoli.

„Circumstanţele şi condiţiile de lucru, de salarizare nu încurajează plecarea şi munca în şcoală”, a spus decanul Facultăţii de Istorie şi Geografie din cadrul Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, Sergiu Musteață.

În această vară, peste trei mii de tineri au absolvit facultăţi pedagogice. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au constatat însă că oferta nu corespunde cererii şcolilor.

Doar 500 de absolvenţi urmează să vină în şcoli, iar administraţia liceelor şi gimnaziilor va trebui să mai caute 500 de profesori pentru a completa toate locurile vacante.