Selectați pagina

Școlile din Moldova riscă să rămână fără copii

Școlile din Moldova riscă să rămână fără copii

sali de clasaMoldova riscă să rămână fără copii. În zeci de şcoli din ţară nu au fost înscrişi elevi în clasa întâi, pentru că numărul acestora este prea mic pentru o clasă. Şefii Direcţiilor raionale de Învăţământ spun că acest fenomen devine unul obişnuit pentru şcolile din Moldova.

Peste o mie de elevi au păşit pragul instituţiilor de învăţământ din raionul Hânceşti pentru prima dată în acest an. Totuşi, în opt şcoli din cele 38, câte există în acest raion, nu a fost creată clasa întâi. Printre acestea se numără şi gimnaziul din Drăgușenii Noi.

”Avem pe lista de circumscripție 15 copii, dintre care doar patru au vârsta de șapte ani. Se constată că o dată la doi ani vom forma clasa întâi dacă nu vor fi alte modificări pentru că în acest an până acum s-au născut doar șapte copii”, a afirmat directorul Gimnaziului din Drăgușenii Noi, raionul Hâncești, Angela Corniţă.

Lipsa copiilor i-a lăsat pe mulţi învăţători fără loc de muncă. În situaţia lor s-ar putea pomeni, de anul viitor, şi Angela Nicoară. Acum, ea este diriginta clasei a patra, cu peste 20 de elevi, iar în cazul în care anul viitor nu vor fi înscrişi alţi copii, învăţătoarea nu va mai avea de lucru.

”Ne aflăm într-o situație cam dificilă. Apar gânduri de a pleca, de a părăsi țara sau de a-și găsi alt post de muncă, deși este dificil acest lucru”, a adăugat directorul Gimnaziului din Drăgușenii Noi, raionul Hâncești, Angela Corniţă.
În aceeaşi situaţie se află cinci şcoli din raionul Râşcani şi câte două din raioanele Cahul, Criuleni, Căuşeni şi Călăraşi. Chiar şi o instituţie de învăţămât din municipiul Chişinău nu are elevi în clasa întâi. Este vorba despre gimnaziul din Condriţa.

Pentru a crea o clasă în mediul rural este nevoie de 25 de elevi.

Sursa: prime.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.