Selectați pagina

Scoaterea Sfintei Cruci. Sfintii 7 Mucenici Macabei. Inceputul Postului Adormirii Maicii Domnului

Scoaterea Sfintei Cruci. Sfintii 7 Mucenici Macabei. Inceputul Postului Adormirii Maicii Domnului

1. Scoaterea Sfintei Cruci – Această cinstire se face în amintirea eliberării minunate a grecilor din robia saracinilor, în timpul împăratului Manuel Comnenul (1143-1180), cu ajutorul Sfintei Cruci. La Constantinopol se serba prin procesiunea cu lemnul Sfintei Cruci. În unele biserici (ruseşti) se face sfinţirea Apei mici.

2. Sfinţii 7 Mucenici Macabei – Aceşti sfinţi martiri au trăit sub domnia regelui Siriei, Antioh Epifaniu, din dinastia Seleucizilor (175-164 î.Hr.) care, după ce a adus în sclavie poporul evreu, a încercat să constrângă pe fiii lui Israel sa îşi renege obiceiurile moştenite de la părinţii lor, pentru a-i face să adopte moravurile păgâne. În timpul persecuţiei împotriva creştinilor declanşată de regele Antioh, pe neaşteptate, un ajutor pentru poporul evreu s-a ivit printr-o răscoală plină de curaj. Ea a luat naştere de la o familie a cărei membri se distingeau prin credinţă şi bărbăţie. Aceasta era familia Macabeilor. Răscoala a fost începută de bătrânul Matatia şi de cei cinci fii ai săi: Ioan, Simon, Iuda, Eliazar şi Ionatan. Când Apolonius, unul din supraveghetorii sirieni ai regelui Antioh, a sosit în oraşul Modin ca să oblige locuitorii să se închine la idoli, i-a poruncit lui Matatia să dea exemplu de supunere. Atunci, bătrânul a strigat în faţa mulţumii că el şi familia lui nu se va supune chiar daca toţi ceilalţi o vor face. În acel moment un iudeu din mulţime se apropia de jertfelnic să se închine idolului Zeva şi atunci Matatia s-a aruncat asupra lui şi l-a omorât. Fiii lui şi oamenii lor s-au năpustit asupra lui Apolonius şi a soldaţilor care erau cu el şi i-au omorât şi pe aceştia, totodată dărâmând şi jertfelnicul. Mai departe, rândurile răsculaţilor s-au înmulţit, ei intrând în oraşe şi sate şi distrugând altarele de jertfă. Ei purtau lupte de hărţuire, căci atunci când armata regelui devenea prea numeroasă se ascundeau. Nu după mult timp Matatia a murit şi a încredinţat fiului său Iuda continuare luptei pentru eliberarea ţării. Iuda Macabeul a purtat multe lupte vitorioase şi a dobândit libertatea poporului său. La 25 noiembrie 165 a sfinţit din nou templul din Ierusalim. Tot Iuda Macabeul a încheiat un tratat de pace cu romanii (161) şi a murit eroic în lupta de la Elasa cu sirienii (161). Ioan, fratele său, a fost şi el ucis într-o luptă de hărţuială. După el, Ionatan şi Simon au înrădăcinat independenţa iudeilor. Simon a fost ucis în anul 135 de ginerele să Ptolomeu. În timpul acestor lupte a murit şi Solomonia, mama Macabeilor.

3. Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului – Postul Adormirii Maicii Domnului precedă praznicul Adormirii Maicii Domnului şi e rânduit de Biserică spre aducerea aminte de virtuţile alese ale Sfintei Fecioare şi de postul cu care ea însăşi, după tradiţie, s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice. Ca vechime, este cel mai nou dintre cele patru posturi de durata. Originea lui se află în sec. V, când cultul Maicii Domnului a început să cunoască o dezvoltare mai mare şi când sărbătoarea Adormirii ei a început a căpăta o mai mare importanţă. Data şi durata postului au fost uniformizate în toată Ortodoxia abia în secolul al XII-lea, la Sinodul Local din Constantinopol, ţinut la 1166, sub patriarhul ecumenic Luica Crysoverghi, care a hotărât ca postul să înceapă la 1/14 august şi să dureze 14 sau 15 zile, până la Sărbătoarea Adormirii (15 august). Se lasă sec seara zile de 31 iulie/13 august, iar când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte; de asemenea, postul se prelungeşte şi în ziua sărbătorii înseşi, dacă aceasta cade miercurea sau vinerea, făcându-se dezlegare la untdelemn, peşte şi vin. Postul Adormirii Maicii Domnului este mai uşor decât al Patruzecimii, dar mai aspru decât al Naşterii Domnului şi al Sfinţilor Apostoli.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке