Epopeea noii structuri bisericești înființată în Ucraina continuă. Filaret Denisenko, autoproclamatul Patriarh al „Patriarhiei Kievului” și „Patriarh de Onoare” al „Bisericii Ortodoxe a Ucrainei” (BOU – structură condusă de Mitropolitul Epifanie) a anunțat convocarea unui sinod local, pentru 20 iunie, informează BBC News.

Intenția lui Filaret este să reactiveze „Patriarhia Kievului”, structură pe care a fost de-acord s-o lichideze pe 15 decembrie anul trecut, înainte de „Sinodul unificării” care a creat noua structură de la Kiev, prin unirea mai multor grupări nerecunoscute de nimeni.

„Vom convoca un Sinod Local care nu va aproba decizia acestui consiliu de pe 15 decembrie 2018. Adică nu este obligatoriu pentru noi. Prin aceasta vom arăta că Patriarhia Kievului este și va fi”, a spus el.

Nemulțumirile lui Filaret sunt legate de faptul că BOU a hirotonit recent un Episcop grec, motivând că pentru a păstori comunitatea elenă din Ucraina, dar Filaret susține că rolul acestuia este de a ține sub controlul Patriarhiei Constantinopolului noua structură.

„Epifanie este slujitorul Patriarhiei Ecumenice și asta s-a văzut prin hirotonirea Episcopului grec, care va supraveghea și trimite informații direct Patriarhului Ecumenic”, a spus Filaret citat de Romfea.

BOU, structura condusă de Epifanie, nu este recunoscută decât de Patriarhia Constantinopolului, în timp ce Biserica Ortodoxă a Ucrainei, ce ține de Patriarhia Moscovei, este recunoscută de toate bisericile ortodoxe autocefale.

Surse: 

https://www.bbc.com/ukrainian/news-48580305

https://www.romfea.gr/ekklisies-ts/ekklisia-tis-oukranias/29704-o-filaretos-sugkalei-topiki-sunodo-gia-na-akurosei-apofaseis-tis-enotikis-sunodou