Clericul BOaU din Zaporojie a declarat că în condițiile de carantină el „săvârșește” liturghii online și îi împărtășește prin videoconferință pe enoriașii săi.

La 11 mai 2020 Igor Savva, parohul comunității din Zaporojie în cinstea Sfintelor Vera, Nadejda și Liubov, și a mamei lor Sfintei Mucenițe Sofia, fost preot al Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice oprit de la slujire, a declarat că în perioada carantinei determinată de noul coronavirus, el săvârșește împărtășania enoriașilor săi prin videoconferință. Citim despre aceasta pe pagina sa de Facebook.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3097703663615754&set=a.456528397733307&type=3

„De la începutul carantinei slujim liturghiile online. Pentru a compensa lipsa împărtășaniei cu Sfintele Taine, au reflectat despre împărtășania duhovnicească (pentru că ea de fapt nu este materială), am încercat să le aducem enoriașilor daruri de rezervă, dar acest lucru este întotdeauna posibil pentru toată lumea.

În tot acest timp m-am gândit: de ce să nu facem ca liturghia online să fie completă. Ne rugăm ca pâinea și  vinul să devină Trupul și Sângele lui Hristos și să ne împărtășim din El, astfel încât să devenim un Trup cu El. Oare această rugăciune nu are „putere” la distanță? Poate undele radio (WiFi) sau utilizarea gadgeturilor reprezintă un obstacol în calea unirii noastre cu Hristos, Trupul și Sângele Său cel dădător de viață?”, scrie reprezentantul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

În continuare el descrie „experiența uimitoare a unei liturghii complete, cu săvârșirea împărtășaniei, folosind programul de videoconferință Hangouts”: „Fiecare participant la slujbă a pregătit în fața monitorului pâine, vin și apă. Au slujit liturghia lui Ioan Gură de Aur, am citi și cântat pe rând rânduiala liturgiei. Sfințirea Darurilor a avut loc în același mod ca în timpul slujbei săvârșite în biserică. Toți participanții s-au împărtășit, fiecare în propria sa casă. A fost o slujbă uimitoroare și înălțătoare”.

Anterior, Uniunea Jurnaliştilor Ortodocşi a raportat că un consilier guvernamental grec a lansat un apel către credincioși să nu se împărtășească fără a fi vaccinați.