soldatÎntr-un articol publicat pe portalul ucrainean „Novaia Vremea”, analistul politic Serghei Gaidai, directorul Centrului pentru Planificare Strategică Gaidai.com, propune descrie scenariu organizării unei operațiuni militare de tip „blitzkrieg” asupra regiunii transnistriene, unde staționează Grupul Operativ al Forțelor Armate ale Federației Ruse.

“Imaginați-vă o situație: conducerea politică-militară retrage două batalioane de pe frontul de Est, compuse din oameni bine pregătiți, patriotici și motivați, care sunt retrași la o bază de antrenamente, unde trec o pregătire specială.

În același timp, conducerea Ucrainei se ocupă de dimplomația secretă cu conducerea Republicii Moldova și României, cu privire la evenimentele care urmează”. Iată că vine ziua C, când oamenii verzi fără însemne, pătrund pe teritoriul Transnistriei”, relatează analistul ucrainean.

În opinia analistului, raioanele din stânga Nistrului pot fi ocupate timp de cinci zile, timp în care poate fi luat în captivitate tot contingentul armatei ruse, iar conducerea autoproclamatei republici – arestată.

“Peste cinci zile, “omuleții verzi” pot părăsi regiunea transnistreană, perioadă în care opinia publică internațională nu va reuși să reacționeze sau să înțeleagă ce se întâmplă, iar pe teritoriul nerecunoscutei republici nistrene, ar pătrunde contingentele de pacificatori din Moldova și România, care vor monitoriza protecția drepturilor populației rusofone și ucrainene. Ulterior, contingentul NATO și partea ucraineană vor fi invitați în calitate de pacificatori”.

Analistul este de părerea că populația din stânga Nistrului nu va reuși să reacționeze, întru-cât este compusă, în mare parte, „din pensionari și grupări criminale”.

Unul din riscurile, estimate de Gaidai, este posibilitatea emiterii de către Putin a unui ordin de atac din partea Flotei Maritime Ruse asupra orașului Odesa. Cu toate acestea, Gaidai speră că o lovitură prin surprindere ar putea lua pe nepregătite partea rusă.

Ucraina ar obține mai multe avantaje de pe urma unei astfel de operațiuni: ar deveni un jucător geopolitic important, cu care Moscova ar fi nevoită să negocieze; Occidentul va fi nevoit să acorde sprijin politic și militar Ucrainei; operațiunea va fi o lovitură asupra imaginii lui Putin; operațiunea va schimba raportul de forțe pe frontul de Est.

Sursa: mesager.net