Bogatia materiala a Scandinaviei este bine cunoscuta. E Pamantul Fagaduintei pentru migranti. E mandria secularismului, un fel de Eden pamintesc care, spun secularistii, ar trebui sa serveasca ca model pentru oricare alta tara. Secularistii se mandresc cu Scandinavia, care pentru ei e dovada ultima a pretinsei viabilitati a secularismului in raport cu valorilor traditionale. La urma urmelor, tarile scandinave sunt mereu cotate in topul bunei guvernari in ceea ce priveste ingrijirea medicala, educatia, venitul pe cap de locuitor, longevitatea ori mortalitatea infantila. Dar nu si cind e vorba de valorile ori dimensiunile spirituale.

Saracia spirituala a Scandinaviei e putin cunoscuta, mass media nu o discuta ci, dimpotriva, o ignora. Dar noi o discutam. In ultimele saptamini au fost publicate mai multe date statistice care confirma ceea ce doar putini stiu, vor sa stie, sunt interesati sa cunoasca, ori au curajul sa afirme – pe cit de bogate material tarile scandinave, pe atit de sarace spiritual.

Colapsul casatoriei si copiii din flori ai Islandei

Incepem cu Islanda. La doar 320.000 de locuitori, Islanda este etichetata ca „cea mai feminista societate a planetei” conform unui comentariu din 24 martie publicat de CNN News. La conducerea Islandei sunt feministele radicale. Acest feminism, insa, are consecinte sociale majore, negative. Conform unui studiu international publicat anul trecut, 67% dintre copiii nascuti in Islanda se nasc unor femei necasatorite. E nivelul cel mai ridicat din lume. Dupa cum se vede, in Islanda femeile nu au nevoie de soti ori barbati pentru a avea ori creste copii. Pe de alta parte, Turcia e tara cu cei mai putini copii nascuti in afara casatoriei, doar 3%, in timp ce in SUA procentul este 40%, iar in Romania, 33%. Cifrele acestea ar fi semnale de alarma in mai toate tarile lumii, dar nu in Islanda. De fapt, datele statistice ale Islandei l-au provocat pe jurnalistul CNN sa isi intituleze articolul „Is marriage outdated in Island – what would a society look like without marriage?” („E casatoria demodata in Islanda – cum ar arata o societate fara casatorie?”) Islanda a atins nivelul acesta de dezintegrare sociala tocmai pentru ca e cea mai feminista societate a planetei si pentru ca obiectivul specific, clar exprimat si urmarit de multe decenii de feministele radicale occidentale, este insasi eliminarea casatoriei ca institutie.

Cine are grija de acesti copiii carora le lipsesc tatii? Statul. Statul plateste femeile sa isi creasca copiii singure. Islandezii nu dezaproba sa ai copii in afara casatoriei ori sa-i cresti singur/singura. Copiii in afara casatoriei au devenit norma sociala in Islanda, noul normal ori noua normalitate. Asta este cauzat si de faptul ca Islanda este una din cele mai putin religioase tari din lume, un alt aspect cu care secularistii se mindresc. Diverse sondje de opinie pun procentul de atei in Islanda intre 10% si 19% din populatia tarii. Ceremoniile de casatorie au disparut aproape in intregime. Cit va tine acest „paradis”? Probabil, atat cat vor tine banii. Si se pare ca nu vor mai tine mult. In 2008 criza bancara globala aproape ca a anihilat economia islandeza, si multi islandezi inca sunt in datorii pina peste cap. Va recomandam articolul din CNN News: q13fox.com/2016/03/24/is-marriage-outdated-in-iceland/

Norvegia atee 

Tot in martie, publicatia britanica The Independent difuza o stire cu totul unica. Conform unui sondaj de opinie din 2015 si publicat luna trecuta, 39% dintre norvegieni sunt atei. Procentul norvegienilor care cred in Dumnezeu este mai mic, de doar 37%. Procentul norvegienilor care nu stiu daca cred sau nu in Dumnezeu e de 23%. Este pentru prima data in istoria Norvegiei cind procentul cetatenilor atei il intrece pe cel al credinciosilor. In sondajul de opinie au fost incluse 4.000 de persoane. In contrast, in 1985, 50% dintre norvegieni afirmau credinta in Dumnezeu si 20% nu. Acum doi ani, procentul celor care credeau in Dumnezeu si al celor care nu credeau era egal. In Oslo, doar 29% dintre cetateni cred in Dumnezeu. Cea mai religioasa parte a Norvegiei e tinutul nord-vestic dar putin populat  al tarii, Vest-Agder, unde 44% dintre locuitori cred in Dumnezeu. Va recomandam articolul dinIndependent: independent.co.uk/news/world/europe/norwegians-believe-in-god-majority-do-not-for-first-time-ever-a6943706.html

Copiii suferinzi ai Suediei

Tot recent a fost comentat un studiu publicat in 2014 in Scandinavian Journal of Psychology, care confirma impactul negativ al colapsului casatoriei asupra copiilor suedezi. Conform studiului, copiii suedezilor divortati ori necasatoriti se confrunta cu probleme emotionale, mentale si de comportament mult mai serioase decit copiii care traiesc in familii nucleare. Studiul a fost realizat de Universitatea Uppsala si de Karolinska Institutet si a clasificat copiii subiecti in trei categorii: (1) copii din familii intacte; (2) copii din familii divortate; si (3) copii nascuti si crescuti in afara casatoriei. Studiul a inclus 3.200 de copii intre 2 si 17 ani.

Cei mai sanatosi si bine dezvoltati copii, din toate punctele de vedere examinate in studiu (emotional, comportament, atentie v. inatentie, hiperactivitate, probleme de relationare), au fost cei care proveneau din familiile nucleare. Acestea erau si mai bine cotate din punct de vedere economic, copiii din celelalte categorii aflindu-se in categorii inferioare privind bunastarea economica si materiala. Concluzia studiului este ca si in Suedia, modelul secularist de organizare sociala si familiala, vulnerabilitatea psihologica a copiilor crescuti fara un tata ori o mama este mult mai ridicata decit a celor crescuti in familii intacte.

Autorii studiului opinau deasemenea ca suferinta emotionala a copiilor din familii destramate ar putea fi generate de, ori chiar o reflectie a, suferintei emotionale a parintilor lor, care fie traiesc singuri, fie traiesc in concubinaj. In final, autorii opinau ca statul asistential nu este o garantie a sanatatii psihologice a copiilor. Sanatatea psihologica le este data de parintii care traiesc in familii traditionale intacte.

O exceptie notabila – Insulele Faroe

Exista insa si exceptii – Insulele Faroe. Toate tarile scandinave au legalizat „casatoriile” homosexuale: Islanda, Groenlanda, Norvegia, Suedia, Finlanda si Danemarca. Dar exista si o exceptie – Insulele Faroe. Prea putin se cunoaste despre acest micut arhipelag aflat la extremitatea nord-vestica a Europe. Faroe este o regiune autonoma care face parte din Regatul Danemarca. Cu o populatie de putin peste 40.000 de locuitori, Faroe este o tara traditionala unde influenta crestina este inca puternica iar cea secularista minima. Avortul este interzis. Populatia este majoritar luterana, cu o minoritate evanghelica semnificativa. Luna trecuta, Parlamentul Insulelor Faroe a respins, cu un vot de 26 la 7, legalizarea „casatoriilor” homosexuale. Cinste lor! Detalii: euobserver.com/tickers/132716

Sursa: culturavietii.ro/