Selectați pagina

Savatie Baştovoi: Zece întrebări despre situaţia COVID în Republica Moldova

Savatie Baştovoi: Zece întrebări despre situaţia COVID în Republica Moldova

Ieri (n.r. – 11 iunie) a fost declarată cifra de 406 infectați cu Covid în Moldova. Numărul testelor a fost 1802. La întrebarea “cine sînt acești oameni, de unde provin și cum au ajuns să fie testați?” am primit un răspuns vag, deși nu oficial, totuși de la purtătorul se cuvînt al Ministerului Sănătății. Cazurile provin din rîndurile polițiștilor, medicilor și a persoanelor care își fac teste la privat. Despre cîți din ei sînt în stare gravă și cîți nu au probleme, nu știm. Cîți au fost internați și unde tot nu știm. Testele s-au făcut în cele 10 (zece centre) abilitate sa faca teste Covid 19.

Așadar, apar următoarele întrebări:

1. Cum au ajuns cei 1802 oameni la centrele de testare: 1. Cu ambulanța; 2. Cu mijloace proprii

2. De ce au ajuns anume aceste 1802 persoane (erau ei toți în stare gravă și cu simptome clare sau Ministerul are un program de recrutare a unor grupuri de cetățeni în vederea testării la Covid 19)?

3. Dacă testarea s-a produs în orele de lucru, atunci avem 7 ore (420 de minute) în care s-a petrecut totul. Dacă împărțim numărul persoanelor (1802) la 10 clinici abilitate obținem 180 persoane pentru fiecare centru (deși probabilitatea ca împărtirea sa fie ideala e imposibilă). Dar dacă am admite că suspecții au fost repartizați în număr egal către fiecare din cele 10 clinici, obținem că pentru fiecare persoană testată, înregistrată au existat 2.33 minute.

4. La începutul pandemiei, în plină stare de urgență, existau doar 3 centre acreditate să facă teste. Cînd și de ce au apărut celelalte 7?

5. Dacă informația cum că testele au prețuri diferite la stat și la privat e adevărată (40 dolari la privat si 100 dolari la stat), atunci apare intrebarea: diferenta o face calitatea testelor sau abilitatea managerială? Dacă există teste mai bune și mai scumpe, precum și teste mai ieftine și mai rele, care e doza de eroare pe care o avem?

6. În ultimile trei zile au fost declarați peste 1000 de infectați. Cîți dintre ei au fost internați și unde? Cîți au fost trimiși nestingheriți acasă și care e regimul familiilor lor?

7. De ce în cazul acestui nou val declarat cel mai mare și agresiv din Europa nu se mai dau localitățile din care provin cei infectați, așa cum se dădeau la început?

8. Cîte ambulanțe au fost implicate ieri în transportarea celor 1802 persoane și care a fost traseul lor și timpul parcurs.

9. Ce alte probe de laborator se fac în afara testului cu jucăriile de 800 si respectiv 1800 lei moldovenesti în cazul Covid 19?

10. În ce măsura au fost verificate toate cele 1802 teste făcute ieri pentru a se asigura că toate probele provin de la 1802 persoane? Verificarea se impune pentru a elimina posibilitatea de a infecta mai multe teste folosind același subiect contaminat.

Aștept răspuns la aceste întrebări înainte de a ieși din casă. Vă asigur că împreună cu mine îl așteaptă sute de mii și chiar milioane de oameni. De două zile primesc mesaje din toată lumea de la prietenii mei români care mă întreabă ce nebunie se petrece la noi. Chiar, ce nebunie se petrece? Vă rog respectuos să faceți ordine în informația răspîndită răspunzînd la toate cele zece întrebări de mai sus. Vă mulțumesc.

Autor: Savatie Baştovoi, https://www.facebook.com/savatie/posts/3188206631271974

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.