Selectați pagina

Savatie Baștovoi: Deștept virus. Ai zice că nici nu e virus, ci e om, atît de bine se mișcă și țintește

Savatie Baștovoi: Deștept virus. Ai zice că nici nu e virus, ci e om, atît de bine se mișcă și țintește

A transpira este omenește. Nu numai medicii transpiră. Au transpirat și miile de țărani muncind în sere zile și nopți în spații calde și înveliți în folie de plastic. (Transpiră și brutarii, și lucrătorii la cuptoarele de topit metale, și tractoriștii, și ciobanii, și zidarii, și sudorii, și cei ce tencuiesc în blocurile de beton cu măști pe față). Doar că, spre deosebire de medici, țăranii nu sînt eroi și nici măcar salariați – miile de țărani s-au trezit arestați în case taman în perioada cînd urma să-și vîndă rodul muncii lor istovitoare. Majoritatea acestor sere au fost făcute pe împrumuturi de la bancă. Acum, cînd încep să se facă primele roșii, castraveții și alte zarzavaturi, virusul inteligent lovește iar. Deștept virus.

În zona mea, cu ocazia noului val, au închis o lăptărie și un abator. Sînt informații pe care le-am aflat fără vreo cercetare, veștile sînt pe buzele oamenilor simpli. Dar cîte ferme, lăptării sau abatoare mici au fost lovite iscusit de virus? Acest virus inteligent care țintește fără greș în micile afaceri locale, așa încît a ochit chiar și o vinărie, fix în perioada pre-pascală, cînd ar fi trebuit să urmeze cele mai mari vînzări din an? Un virus deștept care știe să închidă pînă și o tipografie în care muncesc doi, trei oameni, dar care, oricît s-a învîrtit, nu a găsit cu chip să infecteze nici un vînzător și nici un gardian din cei care stau cîte zece ore și măsoară temperatura în supermarket-urile cu trafic de peste 10.000 persoane zilnic, apărați de o simplă măsculiță de 10 lei.

În sfîrșit, acest virus deștept care reușește să infecteze cu nemiluita doctori echipați cu scafandre, dar nu a îmbolnăvit nici o casieriță de la magazinele Nr. 1, deși prea des curajoasele (le apreciez pentru curaj și nonșalanță) nu poartă nici mască, nici mănuși.

Dacă cel puțin jumătate din polulația Chișinăului, deși ar fi trei sferturi, trec zilnic pe la supermarket și nici o casieriță nu s-a infectat, cine sînt atunci purtătorii virusului și pe unde se întîlnesc? Oare nu se înghesuie ei toți la lăptăria din Călărași, la ferma din Sipoteni, la depozitul de sticle a unor vinării din Sud? Sigur că da! Este statistic demonstrat. Și orice altă discuție e de prisos…

Ce virus deștept. Să se tulbure el chiar cu trei zile înainte de a se deschide aeropoartele europene. Și cum a reușit el, în doar trei zil, să scoată Moldova din lista țărilor care au trafic liber cu România. Deștept virus. Ai zice că nici nu e virus, ci e om, atît de bine se mișcă și țintește.

Acestea nu mai sînt niște întrebări, acesta este un poem. Un poem din dragoste pentru voi toți.

Autor: Savatie Baştovoi, https://www.facebook.com/savatie/posts/3193749154051055

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *