În anii ’90, începutul anilor 2000 era plin de sectanți. Mă opreau pe stradă să mă învețe cum să cred. Erau peste tot: în piețe, în parcuri, în troleu.

sectanti

Savatie Băştovoi: Dar unde o fi dispărut atîta droaie de sectanți?

Apoi au început să dispară. Încet, încet au dispărut de tot, că nu mai vezi urmă de sectant. De la o vreme, am început să mă întreb: dar unde o fi dispărut atîta droaie de sectanți? Acum încep să înțeleg că ei făceau vaccin, alții facultatea de jurnalism, snspa, alții pe la burse, iar alții chiar au luat puterea.

Întreaga mașinărie mediatică și politică de azi, incluzînd școlile și ce a mai rămas din cultură, are resorturile unei uriașe secte, cu doctrină și autoritatea ei infailibilă, cu prozeliții și apostolii ei unși cu duhuri, cu anateme și demonismul excluderii pînă la lichidarea tuturor celor care refuză raiul lor izbăvitor.

Orice discuție rațională este considerată un atac, este semnul că faci parte din tabăra adversă a „necredincioșilor”. Zeflemeaua și stigmatizarea este singura lor reacție admisă într-o discuție care le pune la îndoială credința. De partea cealaltă, nu obosesc să scoată vaiete și ohuri de admirație pentru liderii lor, asemenea lor.

Se pare că această sectă, cea mai mare din cîte au existat, și-a creat toate condițiile pentru instaurarea raiulor lor pămîntesc din care nu va putea face parte nimeni din cei care cred în Hristos.

Preluat de pe profilul de socializare Savatie Baştovoi