Selectați pagina

Satele Moldovei rămân fără medici

Satele Moldovei rămân fără medici

Vizita la medic în majoritatea satelor din Moldova devine un lux pentru oameni. Și chiar dacă acesta este, primește de două ori pe saptămînă iar pacienții sunt nevoiți să aștepte ore la rînd pentru a primi o consultație.

În satul Obileni din raionul Hîncești nu a mai fost un medic de familie din anii 80 iar cei 1500 de localnici sunt consultați de medicul din satul vecin care vine de două ori pe săptămână. Oamenii sunt nemulțumiți spunînd că „Câteodată este grăbit, câteodată nu ne primeşte pe toţi sau ne primeşte fugitiv. Avem nevoie de un medic de familie bun în sat.”, scrie regional.md

Și asitentele medicale se plâng că fără medicul de familie le este foarte greu să lucreze.”Toţi pacienţii noi îi programăm la specialişti din Hânceşti, pentru că ei sunt mulţi şi medicul de familie nu reuşeşte să primească într-o zi jumătate de sat„, a spus Roşca Claudia, aistent medical în satul Obileni, Hânceşti.

Totodată primarul satului spune că a făcut mai multe demersuri către Consiliul Raional pentru a găsi un doctor însă fără rezultat. Încă cinci sate din Hâncești caută medici de familie, iar în total, raionul mai are nevoie de încă 20 de specialişti în medicină. „Am făcut reparaţie la un apartament cu trei odăi pentru medicul de familie care îl aşteptăm cu mare drag. Apartamentul este reparat capital, apă, canalizare, căldură, tot este„, a spus pentru publika.md. Alexei Dimitriu, primarul satului Obileni, Hânceşti.

În prezent, în ţară ar fi nevoie de 283 de medici de familie, iar conform necesităţilor populaţiei, mai sunt necesari aproape două mii de specialişti.Salariul unui medic de familie este de aproape 4500 de lei. Cei care decid să activeze la sat sunt asiguraţi cu loc de trai şi primesc din partea statului o indemnizaţie în valoare de 45 de mii de lei.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *