Belgradul a protestat, miercuri, față de reținerea a opt preoți ai Bisericii Ortodoxe Sârbe, în Muntenegru, pentru încălcarea regulilor stabilite în timpul pandemiei de COVID-19, a informat presa sârbă, citată de Active News.

Clericii oficiaseră o slujbă în fața a mai multor sute de persoane cu o zi mai devreme în orașul Niksici (nord), fără a ține cont de distanțarea socială și de alte restricții impuse pentru a preveni răspândirea bolii.

„Ei sunt acuzați pentru infracțiunea de încălcare a normelor sanitare legate de prevenirea unei boli contagioase periculoase”, a precizat procurorul districtual Stevo Sekarici într-o declarație. Pedeapsa maximă pentru această faptă este de 12 ani de închisoare.

Slujba a avut loc în ajunul unei sărbători ortodoxe. De asemenea, poliția a fost mobilizată pentru a preveni aglomerația în alte locuri, inclusiv la Podgorica, dar și la o mănăstire aflată pe muntele la poalele căruia se află Niksic, și considerată centrul sărbătorii.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Irineu, au declarat într-o declarație comună că speră că arestările nu vor provoca „tulburări sau confruntări nedorite”. Patriarhul Irineu a spus că arestarea preoților ”nu este decât o dovadă că statul muntenegrean conduce o epurare a Bisericii Ortodoxe Sârbe”, iar președintele Vucici a cerut „o rezolvare pașnică a crizei și eliberarea rapidă a preoților”.

Arestarea celor opt prelați intervine în contextul conflictului persistent dintre autoritățile pro-occidentale din Muntenegru și Biserica Ortodoxă Sârbă, considerată de acestea drept un instrument al amestecului Serbiei.

Biserica Ortodoxă Sârbă insistă asupra faptului că legea adoptată în decembrie de parlamenetul din Muntenegru privind proprietățile comunităților religioase, și împotriva căreia au avut loc ample proteste ale ortodocșilor muntenegreni, o umilește în mod intenționat și îi vizează lăcașurile de cult și pământurile.

Sursa: https://www.b92.net/eng/news/region.php?yyyy=2020&mm=05&dd=13&nav_id=108485