Selectați pagina

Saracie, lipsa locurilor de munca si o populatie care nu intelege de ce trebuie sa munceasca. Piata muncii a cazut total in America…

Saracie, lipsa locurilor de munca si o populatie care nu intelege de ce trebuie sa munceasca. Piata muncii a cazut total in America…

saracie in SUANe uitam pe statistici si singurul sentiment care cuprinde pe oricare economist sau chiar novice in ale economiei, este de teama, pentru faptul ca, pentru luna Mai 2016, s-a inregistrat cel mai mic numar de angajari din ultimii cinci ani in economia Americana, ceea ce este un dezastru care arata degradarea totala a sistemului capitalist si economiei americane.

Bureau of Labor Statistics, a eliberat raportul legat de fortele de munca si angajarile din luna Mai, din economia americana. Un dezastru total si incredibil chiar pentru cei mai sceptici economisti, cel mai mare colaps in angajari, din ultimi cinci ani.

In luna Mai, economia americana a generat numai 38.000 de locuri de munca, in timp ce rata participarii americanilor in cadrul fortei de munca este la cel mai scazut nivel istoric, iar pentru o cadenta de refacere economica si un nivel decent al cresterii economice, americanii aveau nevoie lunar sa fie angajati cel putin 300.000 de lucratori…

Site-ul de mai jos, este pagina oficiala a BLS, prin care guvernul american recunoaste incapacitatea acestui sistem capitalist si imposibilitatea ca el sa se mai poata reface economic cu asa o “dorinta” de a muncii, a americanilor, dar si cu o capacitate extrem de scazuta a sistemului de creare a locurilor de munca adecvate preagtirii americanilor…

http://www.bls.gov/news.release/pdf/empsit.pdf

Dar, mergind mai departe, aflam ca somajul…. a scazut de la 5% la 4,7%, ceea ce creaza o confuzie majora.

Ce se intimpla in realitate? Somajul a scazut darorita locurilor de munca part time si a celor cu mai putin de zece ore pe saptamina dar si din cauza unui numar extrem de mare de americani care nu mai figureaza in nici o statistica a muncii, pentru ca au terminat perioada de somaj si s-au saturat sa umble cu resumeul in mina in cautarea unui loc de munca.

Daca mai punem la socoteala si categoria “underemployment” formata din cei ce lucreaza cu mult sub capacitatea lor, dar nu au ce face pentru a exista fizic, avem un tablou complet al unei economii devastate.

In Sanatate, somajul a crescut major in ultima luna, in minerit, orase intregi in Kansas, Dakota de Nord si Kentuky, au fost decimate.

In realitate, dupa cum vedeti in site ul de mai sus, forta de munca a inregistrat un declin major, depeste 458.000 de lucratori…

Tot din statistica, vedem ca numarul angajatilor part time a crescut semnificativ, cu 468.000 de lucratori…

In sectorul informational, unde se credea ca este forta economiei americane, s-a inregistrat un declin al fortei de munca de 34.000 de lucratori, numai in luna Mai.

Ceea ce este foarte important de amintit, ca sa dam o imagine clara tragediei creata de acest sistm capitalist,este faptul ca populatia SUA creste cu 2,5 milioane de locuitori anual, sau putin peste 200.000 de locuitori pe luna.

Avind o rata a participarii fortei de munca in economia americana, de 62,6%, cea mai mica istoric vorbind, din toate timpurile, chiar si fata de perioada cind femeile erau majoritar casnice si nu aveau un loc de munca, daca SUA ar adauga 130.000 de locuri de munca pe luna in mod constant, ar pastra ritmul optim al cresterii populatiei raportat la lucratorii necesari intr-un numar decent , dar dupa cum vedem dezastrul real si de proportii inimaginabile este foarte aproape…, iar dupa cum observam in analiza oficiala, luna trecuta, in Mai, economia americana nu a putut crea mai mult de 38.000 de locuri de munca, iar in vara situatia se inrautateste..

http://bigstory.ap.org/article/960eaf25e931426b9a354fd19eca4ef2/us-hiring-falls-worst-5-years-rate-drops-47-pct

Daca coroboram acest raport oficial devastator pentru economia capitalista americana, cu faptul ca in cursul acestei luni, Iunie, Rezervele Federale doresc sa mareasca dobinzile, iar in toata tara sint miscari sindicale si mari manifestatii pentru marirea salariului minim pe economie la 15 $/ora, care va aduce un val masiv de somaj, observam ca finalul acestui sistem capitalist incepe sa se manifeste chiar la el acasa, in America.

Guvernul american a anuntat o crestere economica pentru primele trei luni ale acestui an, de 0,8%, care in realitate nu se vede nicaieri, insa politicienii americani critica economia Chinei, pentru o crestere economica de numai….7,5% si a Rusiei pentru o crestere cu doar.. 3,8%.

http://www.nbcnews.com/business/economy/job-growth-brakes-sharply-unemployment-rate-falls-4-7-percent-n585216?cid=sm_tw&hootPostID=d571a46117f4efe4ba74ca6276bac933

Situatia pare si mai rea, multe mari corporatii, ca Verizon care a concediat peste 34.000 de lucratori, iar Walmart si marile lanturi de magazine cu vinzare cu amanuntul, au anuntat si ele reduceri masive ale fortei de munca, iar spectrul razboiului pare sa fie singura tema dezbatuta de Media jewmericana.

Si asta se intimpla in plina campanie electorala in SUA…. Ce ar mai fi de ales pentru americani? Poate doar razboiul, asa cum au facut-o intotdeauna, pentru a salva ce mai putea fi salvat din economia lor, dar acum se pare ca nu a mai ramas nimic de salvat din acest sistem capitalist…

Adrian Cosereanu / alternativaromaniei.com

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *