Selectați pagina

Sărăcia concetățenilor noștri, mai grea ca o piatră de moară

Sărăcia concetățenilor noștri, mai grea ca o piatră de moară

batrini-la-taraÎn ciuda opulenței de pe străzile orașului Chișinău, a mașinilor de lux care circulă pe drumuri și a caselor, una mai frumoasă ca alta, Republica Moldova este tot mai să­racă de la an la an, iar unii cetățeni abia de leagă tei de curmei pentru a supraviețui. Sărăcia devine tot mai apă­sătoare, intensă și cronică. Știm care sunt problemele și cunoaștem multe dintre cauzele ei, dar și soluțiile. Totuși, situația devine tot mai critică din an în an.

Mai bine, dar există riscuri

Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, situația privind să­răcia în Republica Moldova s-a îmbunătățit, dar există riscuri mari pentru viitor. Sursa citată precizează că, pe parcursul ulti­milor ani, Republica Moldova a înregistrat o creştere economi­că rapidă, asistată de progrese semnificative în domeniul redu­cerii sărăciei. Creşterea econo­mică a constituit cinci procente anual, cu începere din 2000. În acelaşi timp, rata sărăciei la ni­vel naţional s-a redus de la 68 la sută la 27 la sută în perioada 2000-2004 şi a continuat evo­luţia descendentă, atingând ni­velul de 11,4% în 2014. Cu toate acestea, Republica Moldova ră­mâne una dintre cele mai sărace ţări din Europa, confruntându-se cu provocări de menţinere a progresului, apreciază experții Băncii Mondiale.

Recomandările propuse în cadrul studiilor includ conso­lidarea pieţei interne a muncii, abordarea corupției în mediul de afaceri, dezvoltarea activită­ţilor agricole și non-agricole în mediul rural, şi îmbunătățirea acoperirii sistemului de asigu­rări sociale și a alocațiilor pen­tru încălzire.

„Consolidarea mijloacelor de existență ale micilor agricultori este extrem de importantă, de­oarece sectorul agricol asigură în continuare 30 la sută din ocu­parea forței de muncă, iar alți 24 la sută fiind angajați în activităţi agricole de mică intensitate”, a menționat Alex Kremer, direc­tor de ţară al Băncii Mondia­le pentru Moldova. „Deoarece majoritatea micilor fermieri nu sunt antrenaţi în activităţi co­merciale, urbanizarea, conecti­vitatea și angajarea în muncă în afara gospodăriilor agricole reprezintă cele mai bune opţiuni de ieşire din sărăcie”, a conchis acesta.

Ce spun experții

„La baza sărăciei din Repu­blica Moldova se afla legislația defectuoasă”, a spus, pentru „Vo­cea poporului”, Corina Gaibu, economistă în cadrul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Sursa: http://vocea.md/

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *