Cel mai mare ziar din Canada a amenințat într-un editorial școlile catolice că, dacă nu se aliniază la homosexualitate și la drepturile transsexuale, va creşte sprijinul pentru a pune capăt finanțării publice.

Numărul de luni al Toronto Star l-a criticat dur pe membrul în Consiliului școlar districtual catolic Toronto  (TCDSB), Mike Del Grande si a cerut consiliului sa-i dea un vot de blam.

Del Grande – împreună cu Teresa Lubinski, Garry Tanuan și Nancy Crawford – au votat în 7 noiembrie după luni de dezbateri înverșunate pentru a nu adăuga „identitatea de gen, exprimarea genului gen; statutul familiei și starea civilă” la codul de conduită al TCDSB, ca motiv de discriminare interzis.

Numerosi delegati si adversari ai schimbarii de politica au sustinut ca adaugarea termenilor sustine diseminarea unei ideologii de gen greşite in scolile catolice, ceea ce contravine invataturii catolice, şi conduce la un mare rau făcut studentilor.

Însă opt membri ai consiliului conduși de președintele Maria Rizzo au votat pentru includerea termenilor, argumentând că Consiliul de administrație trebuie să urmeze o directivă a ministerului pentru a-și alinia codul de conduită cu codul provincial și cu Codul drepturilor Omului din Ontario.

Ca urmare activiștii LGBTQ s-au mobilizat pentru un atac complet asupra lui Del Grande, care candidează pentru președinția Consiliului în cadrul viitoarelor alegeri.

El este atacat pentru că  — într-un act de ridiculizare — a propus în noaptea votării un amendament conform căruia consiliul să adauge adaugă la cod şi alte categorii de identități sexuale, cum ar fi pedofilia, bestialitatea, sadismul, poligamia și canibalismul, argumentând că acest lucru ar fi cu adevărat „incluziv”.

Del Grande a descris ulterior amendamentul care a fost respins – ca „ceva tip Howard Moscoe”, referindu-se la un fost consilier municipal de stânga al Toronto, cunoscut pentru sinceritate şi exagerări.

Totuşi, nu numai că părintele activist, Nicole Richard, a lansat o petiție prin care solicita demiterea lui Del Grande, ci şi Maura Lawless, director executiv al grupului activist pentru LGBTQ „The 519” i-a trimis o scrisoare Mariei Rizzo prin care i se solicita consiliului de administratie sa-l denunte public pe Del Grande si sa-i ceara demisia.
Scrisoarea The 519 este importantă pentru documentarea „îndelungatei relaţii de lucru TCDSB” a grupului de promovare a homosexualității, pentru a „oferi o gamă largă de programe începând din 2012”.

“Principalele contacte ale Ther 519 sunt inspectorul pentru echitate, diversitate și educație Indigenă, Departamentul Relații cu comunitatea, Nick D’Avella și inspectorul pentru zonele 7 & 8 servicii de stabilire și nou-veniți, Jodelyn Huang,” a scris Lawless.

Acum a intervenit şi Toronto Star, făcând apel la TCDSB să-l „denunțe în mod public” pe Del Grande și să „afirme drepturile elevilor LGBTQ” pentru a „vindeca ruptura pe care acțiunile sale – și certurile nesfârșite ale Consiliului cu privire la aceste drepturi fundamentale ale omului – au provocat-o.”

„Trebuie să repetăm că, dacă acest Consiliu continuă să stârnească îndoieli cu privire la angajamentul său față de drepturile tuturor, sprijinul va crește doar pentru o altă opțiune: Sfârșitul finanțării publice pentru școlile catolice”, a fost de parere Star.

Nu este însă prima dată când cel mai mare ziar din Canada presează pentru dispariţia educaţiei catolice.

Într-un editorial din 10 noiembrie, Star i-a ojenit aspru pe cei patru administratori TCDSB care au votat împotriva adăugării codului „identitatea de gen” și „expresia de gen”, menționând că „chiar și Arhidioceza Toronto a înțeles pe bună dreptate necesitatea includerii acestor termeni.”

Dacă membri consiliului insistă să „se ambiţioneze prosteşte, există, desigur o alternativă”, remarcă Star. „Acesta este sfârșitul finanțării publice pentru școlile catolice.”

Ministrul educației, Sam Lecce, l-a chemat luni pe şi a condamnat declaraţiile acestuia.

Dar Crawford și Tanuan au venit în apărarea lui Del Grande, declarând că acesta încearcă să sublinieze că consecințele deschiderii ușii ideologiei de gen în școlile catolice vor fi de mare amploare.

Acest lucru a fost reiterat de directorul executiv Al Părinților Ca Prim Educator (PAFE) Teresa Pierre într-un email pentru susţinători.

Observațiile formulate de del Grande au fost scos din context, spune ea.

Amendamentul propus a fost o „mișcare clară, sarcastică, menită să atragă atenția asupra a cât de absurdă ar putea deveni o enumerare a motivelor de discriminare” și „o strategie retorică prin care să se arate că separarea oamenilor pe grupuri după caracteristici comune este reductivă și nu este compatibilă cu perspectiva catolică asupra catolică a persoanei umane”, a menționat Pierre.

Del Grande este un „susținător curajos al conservării educației catolice”, a declarat Pierre, declaraţie cu care Jack Fonseca de la grupul de lobi canadian pro-familie, pro-viaţă, Campanie Life Coaliția, este de acord.

„Del Grande ar trebui lăudat de fiecare catolic pentru apărarea sa eroică a credinței catolice, Mai ales în fața acestui tip de ură promovată de mass-media de stânga”, a declarat Fonseca pentru LifeSiteNews.

Un raport anexat ordinii de zi în noaptea votului final al Consiliului menţionat că termenii au fost aprobaţi de arhidioceza Toronto, cu condiția ca aceştia să fie înțeleşi în conformitate cu modul de gândire catolic.

Într-o declarație din noiembrie 11, arhdioceza a recunoscut că a acceptat ca termenii să fie incluși în cod, dar a adăugat: “nu acceptăm opinia persoanei care se bazează pe  această terminologie, deoarece această opinie nu este compatibilă cu credința noastră”.

„În cazul în care ardioceza nu acceptă punctul de vedere care stă la baza terminologiei, nu ar fi trebuit să accepte terminologia”, a declarat Josie Letke, coordonatorul pentru tineret al Campaign Life Coalition pentru LifeSiteNews.

Sursa: https://www.lifesitenews.com/news/canadas-largest-newspaper-catholic-schools-must-back-lgbt-rights-or-risk-losing-public-funding

Traducere: Paul Ghiţiu