RUsiaRusia a promis joi, 8 mai, că va răspunde la noile sancțiuni ale Statelor Unite și Canadei, dar a subliniat că nu va publica numele celor plasați pe lista ei neagră, informează agenția Xinhua.

“Desigur că nu vom lăsa astfel de acțiuni neprietenoase fără răspuns”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe Aleksandr Lukașevici reporterilor. “Sancțiunile nu sunt metoda noastră, dar acțiunile ostile ne forțează să dăm o ripostă”.

Numele noilor persoane pe lista Moscovei nu vor fi făcute publice, dar ele vor afla despre aceasta atunci când vor aplica pentru o viză, a precizat el .

“Noi nu alergăm după cantitate și nici nu facem spectacol, spre deosebire de americani și canadieni”, a notat Lukașevici citat de agenția de presă Interfax.

Washingtonul a interzis intrarea în Statele Unite mai multor politicieni ruși și lideri de afaceri de la mijlocul lunii martie, în primul val de sancțiuni împotriva anexării Crimeii de către Moscova, urmat de Uniunea Europeană și Japonia.

La 28 aprilie, Washingtonul a adoptat noi sancțiuni împotriva a șapte oficiali ruși și 17 companii pe fondul tensiunilor în creștere în Ucraina.

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat că cel mai recent pachet de sancțiuni americane ar putea afecta negativ industria high-tech din Rusia.

Agenția de rating Standard & Poor’s a retrogradat nota pe termen lung a Rusiei, precum și ratingurile unui număr de companii din Rusia, pe fondul valului de sancțiuni impuse de Occident împotriva Moscovei, amintește Xinhua.

(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)