Selectați pagina

Sancţiuni pentru spitale, şcoli şi pieţele din Moldova pentru încălcarea măsurilor de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus

Sancţiuni pentru spitale, şcoli şi pieţele din Moldova pentru încălcarea măsurilor de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus

Administraţia Spitalului Ministerului Sănătăţii şi cea a Spitalului din raionul Străşeni au fost sancţionate administrativ din cauza neregulilor în gestionarea deşeurilor medicale.

Doar în ultima săptămână, autorităţile sanitare au aplicat 555 de amenzi pentru încălcarea măsurilor de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus. Sancţiuni au primit şi instituţii de învăţământ, magazine sau pieţe, transmite tvrmoldova.md.

„Au fost stabilite încălcări la 10 instituţii de învăţământ, cinci instituţii medicale, două obiective de comerţ şi la două obiective de producere. În cadrul unor instituţii medicale au fost stabilite şi unele nereguli ce ţine de gestionarea deşeurilor medicale”, a spus Vasile Guștiuc, director interimar, ANSP.

E vorba de Spitalul Ministerului Sănătăţii, care a primit o amendă de trei mii de lei, dar şi Spitalul din raionul Străşeni, care a fost sancţionat cu două mii de lei pentru proasta gestionare a deşeurilor medicale.

„Unele abateri la spitalul Ministerul Sănătăţii anume ceea ce ţine de gestionarea deşeurilor medicale, ca rezultat a fost aplicată amendă persoanei responsabile de controlul respectării cerinţelor medicale. La spitalul raional Străşeni a fost constatată o altă abatere anume a fost aplicată o amendă pe asistenta superioară de terapie deoarece permitea accesul însoţitorilor pacienţilor fără echipamentul de protecţie”, a spus Eudochia Tcaci, şef direcţie, CSP.

Ioana Şoimu, directorul spitalului din Străşeni, nu a răspuns la telefon să comenteze situaţia. De cealaltă parte, şeful Spitalului Clinic al Ministerului Sănătăţii spune că s-au luat deja măsurile necesare, iar amenda va fi plătită. Directorul instituţiei sanitare susţine că se fac lucrări de termoizolare a clădirii, iar printre deşeurile din construcţii s-au găsit şi cele medicale, dar într-o proporţie mică.

„Erau deşeuri de la construcţie şi în deşeurile acestea s-au găsit careva materiale neînsemnate care au fost. Noi am luat măsuri, toate deşeurile au fost evacuate. O să monitorizăm personal, nu o să se mai repede, dar acestea erau 99 de procente de la constructori”, a spus Gheorghe Țurcanu, director, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătăţii.

Pe parcursul săptămânii trecute au fost verificate mai multe magazine alimentare, depozite, farmacii veterinare şi pieţe agroalimentare şi peste tot au fost găsite nereguli. Specialiştii susţin că pieţele rămân, în continuare, adevărate focare de infecţie.

Cei de la Agenţia pentru Sănătate publică au întocmit 180 de procese-verbale împotriva unor magazine şi 115 în pieţe, vinovaţi de încălcarea normelor sanitare fiind atât comercianţii cât şi cumpărătorii.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *