Selectați pagina

Salariile cash vor dispărea. Ce propun autoritățile

Salariile cash vor dispărea. Ce propun autoritățile

Salariile ar putea fi achitate doar prin bancă sau poștă. Cel puțin asta s-a propus la ședința Consiliului economic al premierului.

Prin urmare, salariile în numerar vor fi excluse. În cadrul ședinței s-a propus modificarea articolului 141, alin. 2 din Codul muncii, prin care să fie exclus, în primul rând, sintagma ce se referă la acordul scris al angajatului pentru plata salariului prin bănci și poștă.

În prezent, prevederile acestui articol permit angajatului să-și ridice salariul în numerar, ceea ce creează premise pentru menținerea fenomenului ”salariului în plic”. În opinia experților, cu cât mai puțin cash va circula, cu atât mai greu se va face achitarea în plic a salariilor.

Aceeași propunere a fost făcută și de mediul de afaceri. Astfel, dacă propunerea va fi acceptată de Guvern și Parlament, salariatul își va primi salariul doar la bancă sau oficiile poștale.

Un alt subiect discutat a fost despre necesitatea prezentării de către antrepenori a Regulamentului cu privire la premierea salariaților, dacă o astfel de premiere are loc la întreprindere.

Anterior, pe platform Consiliului economic s-a discutat procedura de solicitare a actelor de către inspectorii muncii de la antreprenori. Lista a fost elaborată recent de Inspectoratul de Stat al Muncii. Aceasta conține peste 100 de documente pe care angajatorul trebuie să le prezinte inspectorului muncii, în timpul efectuării controlului.

Anterior, nu exista nicio listă clară de acte pe care inspectorul muncii le putea solicita de la angajator. Experții din domeniu vor să reducă cât de mult posibil numărul acestora, astfel încât activitatea mediului de afaceri din Moldova să devină mai simplă.

Sursa: bizloaw.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке