Selectați pagina

Să fie adevărat? Noile cercetări sugerează că folosirea intensivă a telefoanelor ar duce la cancer cerebral

Să fie adevărat? Noile cercetări sugerează că folosirea intensivă a telefoanelor ar duce la cancer cerebral

Este adevărat sau fals? Sau poate că, pur și simplu, încă nu avem destule informații pentru a putea trage o concluzie? De fapt, noile cercetări sugerează că de vină pentru explozia numărului de cazuri de cancer cerebral ar putea fi folosirea intensivă a telefoanelor mobile.

Posibilitatea existenței „cancerului provocat de telefonul mobil” nu este o temere tocmai nouă. Însă noile informații relevă rate de îmbolnăvire mai alarmante decât se credea până acum.

Numărul de cazuri s-a dublat în zece ani

Noile dovezi au fost publicate în Jurnalul de sănătate publică și mediu. Aceste informații demonstrează că rata de apariție a unui tip malign de tumoră cerebrală, numit Glioblastoma Multiforma (GBM), s-a dublat în ultimele două decenii.

Cercetătorii care au lucrat la acest studiu au vrut să afle cauza creșterii incidenței acestui tip de cancer. Pentru asta, oamenii de știință au analizat 79.241 de tumori cerebrale maligne de-a lungul a 21 de ani.

Ei au descoperit că, în Anglia, cazurile de GBM au crescut de la aproximativ 1.250, în 1995, la aproximativ 3.000 de cazuri, în 2015.

Aceasta, în timp ce numărul altor tipuri de tumori cerebrale a scăzut.

„Descoperirile noastre arată că trebuie să studiem cu mai multă atenție și să încercăm se explicăm mecanismele din spatele acestor tendințe.

Nu ajunge să ascundem sub covor factorii care cauzează astfel de tipuri cancer și să ne concentrăm numai asupra găsirii unor remedii”, a spus profesorul Denis Henshaw, de la Laboratorul de Fizică H. H. Wills al Universității din Bristol.

Controverse și dispute

Profesorul Henshaw este unul dintre autorii studiului. Lucrarea nu se concentrează exclusiv pe legătura dintre cancerul cerebral și folosirea telefonului mobil.

Cercetătorii spun că este probabil că factorii dăunători de mediu și stilul de viață au un rol în creșterea numărului de îmbolnăviri. De asemenea, oamenii de știință citează studii anterioare, care indică faptul că folosirea telefonului mobil este unul dintre factorii importanți ai apariției cancerului.

Însă astfel de studii sunt încă dezbătute și dau naștere la speculații. Organizația de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie afirmă, în mod surprinzător, că este „puțin probabil” ca telefoanele mobile să crească riscul apariției tumorilor cerebrale.

Însă tot reprezentanții organizației au adăugat că „nu există destule date pentru a exclude total acest risc.”

Puse în context istoric, telefoanele mobile sunt o tehnologie relativ nouă. Ar putea fi prea devreme ca să determinăm efectele pe termen lung și posibilitatea existenței cancerului cauzat de telefoanele mobile.

Noul studiu oferă o listă de factori care nu au de-a face cu telefoanele mobile, cum ar fi radiațiile cu raze X și scanările CT. Și acești factori ar putea contribui la creșterea tumorilor cerebrale de tip GBM.

Totuși, Kevin McConway, profesor emerit de statistică aplicată la The Open University, este de altă părere.

„Alte studii, realizate în alte părți ale lumii, au relevat creșteri similare ale numărului de cancere. Aceste cercetări indică o situație care merită investigată în continuare”, a afirmat McConway.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *