cartofiRusia a anunțat oficial că, începand cu 1 iulie 2013, nu va mai importa nici cartofi, nici material săditor din Uniunea Europeană.

Rusia și-a explicat decizia prin faptul că, în ultimul timp, au fost descoperiți dăunători periculoși în produsele agricole importate din Europa, informează Diver-Sant, citat de ziare.com. Autoritătile slave au declarat că în perioada 2010-2013 au fost depistate peste 100 de cazuri de cartofi contaminați și care proveneau din Germania, Belgia, Marea Britanie, Spania, Lituania, Olanda, Finlanda, Franța și Republica Cehă. Au fost identificate atât chisturi ai cartofului, cât și insecte parazite specifice acestei culturi.

Până acum, rușii au încercat să limiteze importul de cartofi, dar societățile interesate continuă să importe, volumul cartofilor importați și suspectați de a fi cuprinși de contaminări ridicându-se la 12.000 tone.

Pe viitor se va lua în calcul și interzicerea importurilor de cartofi din China, dacă și tuberculii din aceast stat vor continua să pună în pericol siguranța agricolă și a consumatorilor din Rusia. Deocamdată, autoritățile ruse nu au făcut nici o referință despre România, dar este foarte posibil ca și țara noastră, în calitatea sa de membru UE, să fie afectată de decizia guvernului de la Kremlin.

Sursa: agrointel.ro