GPSGuvernul rus a amenintat ca va opri colaborarea cu SUA in principalele proiecte spatiale, inclusiv in intretinerea sistemului GPS.

Una dintre masurile pe care Moscova intentioneaza sa le ia este respingerea solicitarii Statelor Unite pentru prelungirea functionarii Statiei Spatiale Internationale dupa anul 2020. De asemenea, Rusia a interzis utilizarea motoarelor pentru racheta americana Atlas V in pozitionarea in spatiu a satelitilor militari, spun cei de la Engadget.

Masurile Rusiei, reactie la sanctiunile impuse de SUA

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a explicat ca masurile sunt o reactie la sanctiunile impuse de Statele Unite Rusiei.

Rogozin a spus ca Rusia va opri statiile sistemului GPS de pe teritoriul sau, in cazul in care SUA nu va permite gazduirea de statii pentru a sprijini platforma GLONASS, concurent cu sistemul GPS.

“Incepand cu 1 iunie, vom suspenda semnalele statiilor GPS americane”, ar fi spus Rogozin si a a avertizat ca, daca nu se va ajunge la un acord pana in septembrie, sistemul GPS american va fi oprit definitiv pe teritoriul Rusiei.

Oprirea furnizarii motoarelor NK-33 si RD-180 pentru rachetele americane Atlas V, cat si oprirea transporturile catre SSI (Statia Spatiala Internationala) va afecta, insa, economia Rusiei, ambele tari obtinand din aceasta activitate sute de milioane de dolari.

Adevaratul beneficiar al acestei ultime masuri ar putea fi sectorul spatial privat din SUA, unul dintre potentialii castigatori fiind SpaceX, in cazul in care rachetele sale, Falcon 9 ar putea fi adaptata la necesitati. In prezent, navetele ruse Soyuz sunt singura modalitate prin care astronautii pot fi transportati in acest moment pe Statia Spatiala Internationala.

Sursa: business24.ro