Selectați pagina

Rusia se arată preocupată în legătură cu prezenţa distrugătoarelor SUA în Marea Neagră

Rusia se arată preocupată în legătură cu prezenţa distrugătoarelor SUA în Marea Neagră

Afirmaţiile Statelor Unite potrivit cărora Rusia îşi sporeşte capacităţile în Marea Neagră sunt ”clar o minciună”, a declarat marţi, pentru agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti, Evgheni Serebrennikov, vicepreşedintele Comisiei pentru apărare şi securitate din Consiliul Federaţiei.

”În ultimul timp, din partea SUA s-au făcut auzite o serie de acuzaţii la adresa Rusiei, ba vizând întărirea capacităţilor nucleare ruse, ba acum o creştere a prezenţei militare ruse în Marea Neagră”, a afirmat senatorul rus, potrivit căruia astfel de atacuri reprezintă o încercare de a distrage atenţia de la propria consolidare de forţe şi a prezenţei militare a SUA în zonă, transmite Agerpres.

Serebrennikov a afirmat că Washingtonul încearcă ”să folosească această minciună pentru a exercita presiuni politice asupra Rusiei”.

Distrugătorul american DDG-64 Carney a intrat duminică în Marea Neagră pentru a se alătura distrugătorului DDG-71Ross, aminteşte RIA Novosti, care scrie că ambele nave sunt echipate, între altele, cu rachete de croazieră Tomahawk. Potrivit presei internaţionale, care citează o sursă a Pentagonului, Washingtonul îşi întăreşte prezenţa în Marea Neagră pentru a ”contracara acumularea de forţe de către Rusia în această regiune”, a mai scris agenţia rusă de presă.

Moscova trebuie să exprime un protest faţă de consolidarea de forţe maritime americane în apele Mării Negre, a declarat marţi Aleksei Cepa, vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus).

”Prezenţa forţelor navale americane este limitată de tratate aferente. Aceasta nu este altceva decât o escaladare a unei situaţii şi aşa complicate în lume”, a afirmat Cepa, apreciind că aceste acţiuni ale Washingtonului sunt un zdrăngănit de arme ce nu va duce la nimic bun în situaţia actuală internaţională.

Totuşi, cele două distrugătoare americane, care se află acum în Marea Neagră, nu reprezintă o ameninţare gravă la adresa Rusiei, care dispune de un grup de forţe mult mai important în regiune, a declarat marţi pentru RIA Novosti amiralul Vladimir Valuiev, fostul comandant al Flotei Rusiei din Marea Baltică.

Potrivit acestuia, cele două distrugătoare americane se află sub o monitorizare permanentă din partea Rusiei, indicând că navele americane sunt urmărite constant de sistemele de observare ruseşti ”spaţial (satelit), radar (tactic)”, de echipamente situate atât pe nave, cât şi pe submarine, inclusiv pe nave civile, care trec prin zonă.

”Cred că aceste distrugătoare nu vor constitui o ameninţare specială într-un teatru străin”, a mai spus el, avertizând că, oricum, ”cele două nave sunt în raza noastră de acţiune”.

În opinia sa, scopul apariţiei acestora în Marea Neagră este unul ”provocator”, de a distrage atenţia forţelor ruse.

”Pretextul este nobil – a spori prezenţa în Marea Neagră pentru a acorda ajutor Ucrainei, întrucât gruparea militară din Crimeea se consolidează în special prin creşterea numărului de submarine. Numai că Flota Rusiei din Marea Neagră nu reprezintă niciun fel de pericol la adresa Ucrainei”, a afirmat amiralul rus, adăugând că, prin trimiterea celor două distrugătoare în Marea Neagră, SUA încalcă prevederile Convenţiei Montreux.

Conform observatorilor, Convenţia ce datează din 1936 stipulează că ţările neriverane Mării Negre nu au permisiunea de a menţine aici vase militare pe o perioadă mai mare de 21 de zile, dar vasele statelor membre NATO staţionează în apele Mării Negre prin rotaţie şi nu mai mult de această perioadă limită.

În paralel, Rusia a organizat luni aplicaţii cu sisteme de rachete balistice Iskander-M în regiunea Krasnodar, care se învecinează cu Crimeea, peninsulă ucraineană anexată în 2014 de Moscova şi care face parte în prezent din districtul militar Sud la Rusiei. Exerciţiile au vizat desfăşurarea şi instalarea acestor sisteme în secret pe anumite poziţii, pregătirea pentru lansarea electronică a rachetelor asupra unor ţinte ale unui inamic

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *