Pana in 2035, Rusia ar trebui sa aiba propriul ei limbaj de programare, sa implementeze interfete neurale („cipuri in creier”, mai simplu spus) si sa dispuna de dispozitive de teleportare. Suna ca o fantezie a conspirationistilor, dar este un plan extrem de serios, realizat la cererea presedintelui Vladimir Putin de Agentia pentru Initiative Strategice si prezentat de presa oficialaa Kremlinului.

Asa-numita „Initiativa Nationala Tehnologica”, prezentata drept „o foaie de parcurs” pentru urmatorii 20 de ani, este un document semi-oficial. Agentia care a realizat-o este, teoretic, un ONG, insa il are in fruntea Consiliului de Supraveghere pe insusi Vladimir Putin. De asemenea, prezentarea proiectului a fost girata de unul dintre vicepremierii rusi, Arkadi Dvorkovici (foto jos).

Documentul promite ca pana in 2025 Rusia va avea 5G, o infractura de stocare a datelor personale in conditii de maxima securitate, sisteme autonome de transport si de gestionare a oraselor, sisteme de progrmare si monitorizare in industrie, care sa reduca dependenta de software-ul occidental, dar si propriul sau limbaj de programare, „sigur si eficient”. Iar pana in 2035, Agentia pentru Initiative Strategice sustine ca Rusia ar putea dispune de teleportare, computere cuantice si interfete neurale.

Pentru aceste proiecte Agentia sustine ca ar avea nevoie de sume uriase, de ordinul trilioanelor. De pilda, pentru implementare unui sistem propriu de harti rutiere, SafeNet, ar trebui alocati in urmatorii 2 ani 10,8 miliarde de ruble – la cursul actual, 150 de milioane de euro.

 O sursa oficiala de la Kremlin a declarat insa pentru ziarul Kommersant ca „dat fiind termenul lung al acestei foi de parcurs, poti scrie orice pe 20 de ani in avans, pentru ca de implementare se vor ocupa oricum altii”.
Sursa: http://stirileprotv.ro/