demografieIn 2013, in Rusia au fost facute peste 800 de mii de avorturi. Este o cifra mai mica decat in urma cu doi ani, cand au avut loc un milion de avorturi. Scaderea este si mai accentuata comparativ cu 10 ani in urma, cand numarul avorturilor era dublu. Cu toate acestea, și cifra din anul trecut este considerata mare de Ministerul rus al Sanatații.

Totuși, cifra nu reda situația reala a lucrurilor, caci nu ia in calcul datele de la clinicile private, afirma directorul adjunct al departamentului Ministerului Sanatații, care se ocupa de statistici, Oleg Filippov.

La sfarșitul anului 2013, experții deja prevedeau o cifra scazuta, practic un record al scaderii cifrei avorturilor, care, de obicei, depașea un milion. Oleg Filippov a prezentat situația la o reuniune a Comisiei Dumei de Stat privind legislația constituționala. Deputații ruși i-au amintit lui Filippov ca in acest moment un proiect de lege privind sancționarea clinicilor pentru avorturi ilegale se afla in faza celei de-a doua lecturi, ce va avea loc pe 18 iunie a.c. Potrivit acestui proiect de lege, medicul sau clinica ce vor incalca legea ocrotirii sanatații, vor fi amendați cu sume foarte mari. (Provita Media dupa doctorpiter.ru,  9 iunie 2014)

Din 2012 au intrat in vigoare in Rusia o serie de restrictii in legislatia avortului. De asemenea, familiile primesc subsidii si chiar parcele de teren dupa nasterea unui al treilea copil. Masurile au fost vazute ca reactii la grava criza demografică ce a afectat tara in primele 2 decenii dupa prabusirea URSS.

In urma acestor masuri, anul 2007 a fost primul in care numarul nasterilor din Rusia l-a depasit pe cel al avorturilor. Fertilitatea se siteaza la 1,7 copii/femeie, mai mult decat in toate tarile Europei centrale si de Est. Caderea demografica a fost oprita in 2009, iar 2013 a fost primul an in care populatia Rusiei a crescut prin spor natural cu circa 23.000 de persoane (sporul total fiind 242.000 de persoane, inclusiv imigratia).

Sursa: Provita București