ucraineni_razboiRusia a anunţat joi deschiderea unei anchete împotriva ministrului ucrainean al Apărării, Valeri Gheletei, acuzat de „genocid” asupra populaţiei rusofone din estul Ucrainei, relatează AFP.

„O anchetă a fost deschisă împotriva ministrului ucrainean al Apărării Valeri Gheletei (…) pentru organizare de crime, recurgere la metode şi mijloace de război interzise şi genocid”, a indicat Comitetul rus de anchetă, într-un comunicat.

Ancheta îi vizează de asemenea pe şeful Statului Major ucrainean, Viktor Mujenko, pe comandantul Brigăzii 25 a Forţelor armate ucrainene, Oleg Mikas, precum şi alţi militari ucraineni de rang înalt, potrivit comunicatului.

Rusia îi acuză pe Gheletei şi pe ceilalţi militari că „au dat ordine vizând eliminarea totală a populaţiei rusofone de pe teritoriile republicilor autoproclamate Lugansk şi Doneţk”, fiefuri ale rebelilor proruşi din estul Ucrainei, precizează comitetul.

Acest anunţ intervine la o zi după inculparea în Rusia a unui soldat din forţele speciale ucrainene, Serghei Litvinov, pentru „uciderea unor civili” în estul Ucrainei. Autorităţile ruse au afirmat că acest soldat nu a fost arestat în Ucraina şi transferat în Rusia, ci s-a predat de bună voie în Rusia.

Sursa: gandul.info