Un tribunal rus a amendat proprietarul Wikipedia, Wikimedia Foundation, cu 2 milioane de ruble (aproximativ 27.000 de dolari) pentru că a refuzat să se conformeze cererilor de a retrage conținutul legat de invazia Ucrainei, pe care Kremlinul îl consideră „dezinformare”, potrivit unui raport al Reuters.

Rusia amendează Wikipedia pentru dezinformare

Rusia amendează Wikipedia pentru dezinformare

Aceasta este a treia oară când Wikimedia a fost amendată pentru conținut legat de armata rusă de la începutul invaziei Ucrainei.

„La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut, Rusia a introdus noi legi radicale care restricționează ceea ce oamenii pot relata despre conflict, amendând sau blocând site-urile web care răspândesc informații în dezacord cu narațiunea oficială a Kremlinului. … Cea mai recentă amendă a fost impusă după ce autoritățile au acuzat Wikipedia de ‘răspândirea de informații false’ în articolele despre unitățile militare rusești”, a declarat Wikimedia Rusia într-o declarație pentru Reuters.

Când a primit prima dată o cerere de eliminare a conținutului, la 1 martie anul trecut, Wikimedia a declarat că „nu va da înapoi în fața eforturilor de cenzurare și intimidare a membrilor mișcării noastre”.

„Informațiile disponibile pe Wikipedia sunt obținute și împărtășite de voluntari care investesc timp și efort pentru a se asigura că conținutul este bazat pe fapte și de încredere”, a declarat atunci organizația.

„Mulți continuă să facă acest lucru în circumstanțe nefavorabile: În timp ce invazia continuă, voluntarii ucraineni au continuat să adauge conținut și să facă modificări la Wikipedia, chiar și în fața unor greutăți profunde.”

Sursa: https://www.reuters.com/technology/russian-court-fines-wikipedia-over-military-misinformation-2023-02-28/