ucraina-conflict-afpNATO încearcă să folosească la maximum criza din Ucraina pentru a dovedi că încă este nevoie de existenţa sa, a declarat marţi reprezentantul permanent al Rusiei la Alianţa Nord-Atlantică, Aleksandr Gruşko, citat de Itar-Tass, în pagina electronică.

„În aceste zile, reprezentanţii NATO au vorbit mult despre cât de important este pentru alianţă să se trezească din somn şi, judecând după entuziasmul şi retorica privind apariţia unei noi ameninţări în Europa, NATO încearcă să folosească la maximum criza ucraineană pentru a demonstra că încă este nevoie de ea (alianţă) în actualul mediu de securitate”, a declarat el. „Scopul acestei intensificări deliberate a retoricii este simplu – să reanimeze blocul, să aibă mai mulţi bani pentru nevoile militare. Iar aceasta necesită un inamic”, a adăugat el.

„Baza argumentului este construită pentru a demonstra că Rusia are unele planuri de expansiune”, a continuat el, adăugând că în acest scop au fost inventate noi ameninţări. „Astfel, unul dintre şefii militari ai NATO a enunţat o formulă universală ce explică orice mişcare de protest – totul denotă mâna Moscovei”, a afirmat el.

„În acelaşi timp, ei preferă să nu vadă contribuţia pe care ţara noastră a avut-o la renunţarea la moştenirea Războiului Rece şi la încheierea cursei înarmării. Dacă este să spunem adevărul, Europa ar trebui să îi fie recunoscătoare Rusiei că îşi cheltuieşte doar 2 procente din PIB pentru apărare. Acum, în această campanie, contribuabilii vor fi taxaţi suplimentar pentru apărare”, a declarat Gruşko.

„Alianţa neagă faptul că criza din Ucraina este una internă şi, în pofida tuturor momentelor tragice, continuă să vorbească despre interferenţa externă în regiunile din estul Ucrainei”, a adăugat ambasadorul rus. „Acum sper că, după ce a văzut cozile de aşteptare lungi de la secţiile de votare din Doneţk şi Lugansk, NATO va recunoaşte că aceasta este societatea civilă şi nu miticii «agenţi provocatori». Dacă alianţa este cu adevărat interesată de reducerea tensiunilor, aşa cum pretind reprezentanţii săi, aceasta poate contribui cerând regimului de la Kiev să pună capăt operaţiunii punitive, să îşi retragă trupele şi încetând ajutor acordat acestuia”, a conchis Gruşko.

Sursa: Mediafax.ro