ingrediente-300x225Auzi mereu spunându-se că suntem ceea ce mâncăm: dacă mâncăm sănătos, riscurile de a ne îmbolnăvi sunt reduse la minimum. Şi viceversa: abuzul de alimente nocive atrage, în timp, boli grave, culminând cu diferite forme de cancer. Te trec fiorii doar gândindu-te la ele? Atunci învaţă să le previi, consumând cât mai des cele mai puternice alimente anticancer. Dr. Cristina Bălănescu, specialistul ziarului Libertatea, îţi spune care sunt acestea.

Usturoi
Substanţa de bază din usturoi, alicina, stimulează imunitatea – capacitatea organismului de a se proteja împotriva oricăror factori de agresiune, inclusiv de atacul celulelor. Membri ai aceleiaşi familii numite ştiinţific Allium, prazul şi ceapa fac, şi ele, parte din grupul de legume care ajută la diminuarea riscului de a dezvolta cancerul de stomac, de colon şi de prostată. În schimb, aceste alimente sunt ineficiente în prevenţia şi tratamentul cancerului mamar şi a celui pulmonar.

Morcovi
Morcovii sunt bogaţi în betacaroten, un antioxidant foarte puternic, ce protejează organismul împot r iva cancerului pulmonar, de stomac şi de prostată. Însă eficienţa lor înceteaz ă dacă boala s-a instalat deja şi a ajuns într-un stadiu avansat.

Varză
Varza conţine indole-3-carbinol, o substanţă care luptă şi protejează împotriva cancerului. “Sora” banalei noastre verze – broccoli – conţine enzime de glucorafanină, care protejează organismul de dezvoltarea cancerului rectal şi a celui de colon.

Roşii
Roşiile sunt o sursă bogată de vitamina C (care fortifică organismul) şi de licopen, un antioxidant important care protejează organismul de diferite tipuri de celule canceroase (mai puţin cele care declanşează cancerul de vezică şi cel mamar).

Seminţe de in
Seminţele de in conţin antioxidanţi puternici numiţi ligani, care blochează atacul celulelor canceroase asupra celulelor sănătoase. De asemenea, seminţele de in mai conţin omega-3, care previne apariţia cancerului de colon.

Sursa: stiri.com.ro