Selectați pagina

Românii, pe locul doi în Europa la consumul de antibiotice

Românii, pe locul doi în Europa la consumul de antibiotice

medicamenteRomânii au adesea obiceiul de a lua antibiotice după ureche. Zilnic, peste 6 sute de mii de oameni înghit antibiotice – unii dintre ei fără recomandare medicală. România a ajuns a doua ţară în Uniunea Europeană la acest capitol, iar consumul continuă să crească, conform TVR.

Legea care interzice vânzarea antibioticelor fără reţetă nu e respectată peste tot. Excepţiile ar trebui să fie doar pentru doze mici, în cazuri de urgenţă. Dar , în România, consumul de antibiotice este în creştere.

În fiecare zi, peste 600 de mii de români se tratează cu antibiotice. Doar Grecia ne mai depăşeşte la acest capitol, în toată Uniunea Europeană.

Se iau antibiotice inclusiv pentru răceală şi gripă. Iar acestea nu doar că nu au efect asupra virusurilor, dar pot face rău. Cei care fac abuz de antibiotice sau nu fac tratamentul complet şi corect întăresc, de fapt, bacteriile.

România deja se confruntă cu unul dintre cele mai ridicate niveluri de rezistenţă la terapii din Uniunea Europeană. Bacterii cu nume complicate, care produc infecţii severe ce pot chiar ucide, nu mai sunt distruse de antibioticele uzuale. E o problemă gravă pentru întreaga lume.

Aproape 12 mii de români au luat infecţii din spitale, numai în primele nouă luni ale anului. Cu peste două mii mai mulţi decât anul trecut, în aceeaşi perioadă. Problema e că şi bacteriile din spitale se pot transmite si celor sănătoşi.

Spălatul mâinilor, dezinfectarea şi alte măsuri de prevenţie sunt esenţiale. Pentru a preveni rezistenţa bacteriană, şi medicii vor fi pregătiţi să nu mai prescrie cu uşurinţă antibiotice. Problema e că de multe ori le consumăm fără să ştim, din carnea din fermele industriale, unde animalele sunt tratate cu antibiotice.

Sursa: puterea.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *