Selectați pagina

Românii care NU doresc să aibă carte de identitate electronică cu cip integrat vor putea REFUZA

Românii care NU doresc să aibă carte de identitate electronică cu cip integrat vor putea REFUZA

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că datele stocate pe Cartea de Identitate Electronică (CEI) vor putea fi accesate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale, posesorul acesteia neputând fi urmărit prin satelit, cipul fiind unul pasiv.

“Nimeni nu va fi obligat să folosească acest document. Cine nu va dori, din motive religioase, sau de altă natură, poate să refuze eliberarea Cărţii Electronice de Identitate şi va primi un document clasic, la fel ca cel din prezent. Cu ajutorul noului document ne propunem o creştere a securităţii identităţii posesorului, CEI va fi imposibil de falsificat, va avea un PIN, la fel ca un card de bancă, sau cum are în prezent cardul de sănătate, şi va aduce beneficii şi prin prisma reducerii birocraţiei, pentru că la eliberare nu vor mai fi cerute atâtea documente ca în prezent”, a explicat Anca Berbecariu, director Adjunct al Direcţiei de Evidenţă a Populaţiei.

“Îmi doresc să anunţ că persoanele nu pot fi urmărite pe baza acestui conţinut din Cartea Electronică de Identitate. Acest cip poate fi accesat doar cu un echipament destinat citirii sale. Cipul este pasiv, acesta emite doar când este alimentat printr-un câmp electromagnetic produs de cititor”, a declarat şi ministrul Afacerilor Interne.

Ministrul de Interne estimează că primele Cărţi Electronice de Identitate vor fi eliberate la mijlocul anului 2018, iar înlocuirea actialelor CI sau BI se va face progresiv, în momentul în care vechile documente de identitate expiră. În plus, reprezentanţii MAI au precizat că cetăţenii care nu vor dori să aibă carte electronică cu cip integrat vor putea refuza noul document şi vor primi o Carte de Identitate clasică.

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică, duminică, un proiect de lege privind punerea în circulaţie a unui nou document de identificare, cel electronic. Potrivit proiectului de lege, carte electronică de identitate vor avea şi minorii, la cererea părinţilor, aceasta urmând să înlocuiască şi cardul de sănătate. Astfel, de la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate se eliberează cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani; cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani; cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani.

Noul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Marian Burcea, a declarat luni că una dintre priorităţile mandatului său este rezolvarea problemelor sistemului informatic, pentru a nu mai avea sincope, dar şi modificarea sistemului prin care pacienţii cu boli grave pot avea acces rapid la tratament. Marian Burcea a spus că înlocuirea funcţionalităţii cardului de sănătate cu cartea electronică de identitate “va dura ceva timp”, precizând că sistemul cardului naţional de sănătate a făcut multe economii şi a evitat multe nereguli.

 

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii